Znanost

Mediteranom se širi riba lav koja bi mogla biti pogubna

Tropska riba, devil firefish, sa otrovnim bodljama, vrlo bolnih uboda koja može, u iznimnim slučajevima, ubiti čovjeka, širi se Mediteranom, upozoravaju eksperti. Riba je zamijećena u vodama oko Turske i Cipra u istočnom Mediteranu. Ova invazivna, grabežljiva riba više poznata pod nazivom riba lav, dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana.


Maria del Mar Otero iz Međunarodne udruge za očuvanje prirode, kaže da je pojava ove ribe u Mediteranu svakako razlog za zabrinutost. Ubodi njenih bodlji su rijetko smrtni za ljude ali su nevjerojatno bolni, uz povraćanje i teške probleme disanja.

Ostale ribe im ne prilaze

Stručnjaci za očuvanje okoliša brinu da njezin dolazak u Mediteran može dozvati i brojne druge tropske ribe nepoznatog učinka na ostatak podmorske populacije. Smatra se da će riba imati negativan utjecaj na ekosustav i lokalne ekonomije.

Unatoč upadljivoj boji i polaganim pokretima, čak ni morski psi joj ne prilaze što tim ribama daje slobodu da se hrane i unište druge vrste koje održavaju alge pod kontrolom. Zbog slabljenja lokalne faune i flore, riba lav bi mogla privući i druge invazivne vrste.

Više na telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: fineartamerica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close