VijestiTech

Maska za mobitel koja pokazuje kada vas netko prati

Edward Snowden, najpoznatiji štreber na svijetu, pomogao je u razvoju planova za masku za mobitel koja bi mogla spriječiti da ljudi postanu žrtve digitalnog nadzora.


U online časopisu nazvanom “Protiv zakona: Suprotstavljanje zakonskoj zloupotrebi digitalnog nadzora”, Snowden i Andrew “Bunnie” Huang izložili su planove o proizvodnji maske za mobitel koja prikazuje obavijesti i uključuje alarm kada mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth ili neka druga radio povezanost šalje ili prima podatke. Također će imati “prekidač za gašenje” koji će na silu ugasiti telefon ako signal prenosi informacije bez dopuštenja ili znanja korisnika. Ta maska također onemogućava stražnjoj kameri da snima video.

Rečeno je da će dizajn raditi na svakoj vrsti pametnog telefona, premda se njihov rad zasniva na mobitelu iPhone 6. Također su odlučili da planovi uređaja budu dostupni svima, tako da ga svatko može napraviti.

Programi za praćenje i njihovo onemogućavanje

Snowden i Bunnie rad su završili zaključkom da ako se njihov prototip pokaže uspješnim, tražit će da im Fondacija za slobodu medija možda financira njegovu proizvodnju. Prvotno je namijenjen za zaštitu novinara, posebno onih koji izvještavaju iz ratnih zona ili rade pod režimima sa strogom cenzurom.

Pročitajte više na znano.st

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: indianexpress

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close