Kolumne

Majka nad svim majkama

Gospa je majka nad svim majkama i njezina ljubav je nama običnim smrtnicima gotovo nerazumna. Izdiže se iznad naših ograničenosti i ljubi do kraja, bezuvjetno.


A ljudi ko’ ljudi, uvijek nezadovoljni i počesto nezahvalni, uljuljani u svoje nemire i poljuljani svojim strahovima, teško prihvaćaju da ne moraju steći blago na zemlji kako bi izgradili dvorce na nebesima. I grade kule od pijeska, a ono bitno im kroz prste, baš poput pijeska, nestaje.

Iako je povijest našega naroda upamtila mnoge velike i zaslužne žene, od kraljice Jelene preko kraljice Katarine do heroina novijega doba, nijedna ne zauzima tako uzvišeno mjesto poput Blažene Djevice Marije, Isusove majke. Iako nije Hrvatica, niti je bila hrvatska državljanka, pa nije ni plaćala porez Hrvatskoj, Gospa je njezina najveća Kraljica i najvjernija Odvjetnica. Njoj su se molili naraštaji i uz njezinu pomoć pobjeđivali najveći neprijatelji, i turski i velikosrpski osvajači. Pred njezinom su moćnom zaštitom uzmicali bezbožnici i neprijatelji križa Kristova.

Tko je ta Gospođa, skromna nazaretska djevojka koja nadmašuje sve žene ovoga svijeta?

Ime Marija (hebr. Mirjam) dolazi od hebrejske riječi mara, što znači kraljevna, gospođa, ljubljena od Boga. Ona je Majka Sina Božjega i zato je zovemo Bogorodicom, Gospom ili Majkom Božjom. Njezino ime drago je i sveto svakom kršćaninu, jer je uzor svetosti i poniznosti pred Bogom, koji uzvisuje malene.

Marija se ne spominje previše u Svetom pismu, ali je prisutna u svim važnijim događajima iz Isusova života. Upravo zbog svoje majčinske brižnosti postala je i majka Crkve, pa su je već prvi kršćani slavili, ali nikada kao neko božanstvo. Gospa je uvijek pokazivala na križ, svojega Sina čija je bila službenica.

Koliko je omiljena u kršćanstvu, pokazuju i brojna marijanska svetišta diljem svijeta, pa tako i na područjima gdje žive Hrvati. Postoje i mnogi blagdani njoj u čast, a nama omiljeni je blagdan Uznesenja Marijina na nebo ili Velika Gospa.

Marijina vjera primjer je svima nama da u skromnosti i poniznosti možemo činiti velike stvari. Gospa nam dolazi, posreduje i sklapa ruke umjesto nas. Možda ponekad majčinskim zagovorom omekša i svetoga Petra, kojemu kroz rajska vrata, zahvaljujući Mariji koja ima rezervni ključ, prođe poneko njezino nesavršeno dijete. Gospa jamči da je sve u redu. Ona je jednostavno majka, a majka zna kako kroz duge, mračne noći pronaći Svjetlo pred kojim i sunce gubi sjaj.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close