VijestiScenaKultura

LJETNE LIČKE PRIČE Mirjana Modrušan: “Ljepota života je svugdje oko nas, a ako nemate tu umjetničku “žicu”, onda dođite u našu Liku i vidjet ćete tu ljepotu” 

Glavni lik današnje ljetne ličke priče nije “stranac” na našem portalu. Često smo je spominjali, a svojim slikama, koje ovih dana krase društvene mreže, zaslužila je svoje mjesto i među ovim pričama.


Rođena sam 1963 god u Varaždinu, odrasla u Novom Marofu. Medicinsku školu završila u Zagrebu i nakon putešestvija života, prije desetak godina završila u Plitvičkim dolinama, govori Mirjana.

Iako radi u stomatološkoj ordinaciji u Rakovici, svaki trenutak slobodnog vremena slika.

Slikam pejzaže prvenstveno, a Plitvičke doline su cijele Bogom dan motiv. Imala sam više samostalnih izložbi od Zagreba, preko Karlovca, Slunja do Plitvičkih jezera i skupne izložbe duž Lijepe naše, ali najponosnija sam na moju samostalnu izložbu koju sam 2015. god. imala u Muzeju Like u Gospiću.

Sigurno ne biste vjerovali kad gledate njezine slike, ali ova umjetnica nema ličkih korijena…

Nemam ličke korijene,  ali djetinstvo mi je bilo obilježeno Likom i to je vrijednost koja ostaje za cijeli život te sam ponosna što stvaram upravo ovdje. Član sam Likovne udruge Lika u Gospiću i jako volim naše ličke kolonije.

Koje motive najviše voli slikati i kako unosi šarenilo boja među ljude u svojoj okolini, Mirjana kaže:

Slikala sam razne motive, ovisno o trenutnoj inspiraciji, naravno na platnu akrilikom ili uljem. Volim uljepšati slikama sve oko sebe pa tako imam stalni postav moje izložbe u čekaonici ambulante u Rakovici. Upravo ovdje sam organizirala više likovnih kolonija i druženja slikara.

Ono što sam spomenula u samom početku priče, motiv Plitvičkih jezera koji ovih dana uljepšava novosti svih onih koji su preko Facebook-a povezani s gospođom Mirjanom…

Najnoviji opus slika mi je motiviran Plitvičkim jezerima. Plitvice su prekrasne u svako godišnje doba i uvijek su drugačije. Čini mi se da su svaki put sve ljepše, a koliko su lijepe pokazat ćemo i ove godine 10.kolovoza 2019 na koloniji koja će se održati kod hotela Plitvice u Plitvičkim jezerima. Sudjelovat će 30-tak slikara iz Hrvatske i nekoliko iz inozemstva. Slikama koje će nastati na koloniji želimo pokazati svu ljepotu ovog ličkog kraja kroz generacije, a bit će izložene u hotelu Jezero i prikazane turistima diljem svijeta.

Mirjana se rado sjeća djetinjstva i djeda koji je godinama radio kao pisar na izgradnji brane na Kruščici i obilazio cijeli lički kraj…

Zubato zimsko sunce polako se probijalo kroz prozor, a iz daljine je dolazilo meketanje ovaca… Ovce idu, čula bi djeda kako govori i u trenu bi se izvukla iz kreveta i jurnula do djeda da idemo gledati ovce. Ovce sa pastirima, psima i magarcima su preko zime dolazili u sjeverne krajeve Lijepe naše u potrazi za pašom, jer stada ovaca u hladnoj Lici punoj snijega su ostala bez hrane. Kod nas u zagorskom kraju zime su ipak bile blaže i tako bi pastiri gonili svoje ovce u te krajeve i ostajali dok se ne otope lički snjegovi. Težak je to život bio za te ljude, ali rado smo se,  moj djed i ja,  družili s njima i satima pričali. Moj djed je godinama radio kao pisar na izgradnji brane na Kruščici  i obilazio cijeli lički kraj. Jako je volio Liku i uvijek je bio pun priča o ljudima, kraju i ličkim ženama koje je volio. Odrastala sam s time, pokrivena biljcem, koji još i danas postoji negdje u maminom ormaru.

Umjetnici su posebni ljudi, ljudi koji na svijet ne gledaju kao “obični” ljudi, a i njihov život je u skladu s tim.

Cijeli svoj život mogla bih nazvati i prikazati kao jedno veliko šareno platno,  koje stalno nanovo oslikavam sa krajem i ljudima koji prolaze i dolaze u moj život. Ljepota života je svugdje oko nas… osvrnite se i probajte i vi naći ljepotu u žuboru vode, starom drvenom mostiću ili jednostavno ljudima oko sebe. Umjetnici često nisu shvačeni jer život gledaju nekim drugim, ljepšim pogledom na svijet što bih preporučila svima vama, dragi moji ljudi. Ako nemate tu umjetničku žicu i realno gledate svijet onda dođite u Plitvičke doline i našu Liku i vidjet ćete tu ljepotu oko nas.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close