LikaVijestiŽupanijskaPolitika

Lički Socijaldemokrati o holokaustu

Tomislav Zrinski, bivši SDP-ovac, je ispred Socijaldemokrata Ličko-senjske županije poslao priopćenje u kojem objašnjava holokaust. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

 

Poštovane građanke i građani Ličko-senjske županije,

Dan je kada obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Dan kada se sa dubokim poštovanjem prisjećamo patnje, stradanja i žrtava židovskog naroda.

Dan koji je potrebno obilježavati kako se ta strahota koja se dogodila nikada ne bi zaboravila.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i raznim zarobljenicima. Najveći intezitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijuna djece. I mala Ana Frank jedna je od njih.

I ovo prisjećanje naša je obaveza prema žrtvama holokausta, jedno od najvećih zloćina u ljudskoj povijesti.

U Hrvatskoj se prigodnim aktivnostima, komemorativnim skupovima, tematskim predavanjima i ostalim  edukativno-informativnim sadržajima obilježava sjećanje na žrtve holokausta.

SPCIJAL DEMOKRATI  Ličko-senjske županije ovim javnim istupom dajemo svoj doprinos obilježavanju sjećanja na žrtve holokausta i borimo se za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti, svijet u kojem će tolerancija, dijalog te međusobno uvažavanje postati temelj i trajni zalog mira.

Nažalost i naše područje u tim vremenima nije ostalo pošteđeno primjene rasnog i nacionalnog zakona prije svega usmjerenog protiv Židova, Srba i Roma proglašenjem  NDH, a sve po uzoru na nacističku Njemačku i fašističku Italiju, te se stvaraju logori za masovne egzekucije. Poznat je logorski sustav Gospić-Velebit-Pag odnosno Jadovno, uvala Slana i Metajna na Pagu.

I zato je vrlo važno danas kada se povijest ponavlja nad ukrajinskim  narodom, u našem okruženju osuditi svaki vid diskriminacije i reagirati na nasilje, a promicati toleranciju, zajedništvo i razumijevanje. Naša je obveza i dužnost da trajno upozoravamo na neprihvatljivosti ekstremizma, isključivosti i političkog nasilja, te da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, da ih učimo kako  je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva.

Holokaustom su ispisane jedne od najmračnijih i najsramotnijih stranica u ljudskoj povijesti, a na svima nama je da se borimo protiv svih oblika rasizma i diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Ne ponovilo se.

Tomislav Zrinski

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close