Kolumne

Arheološki vremeplov: Lički Osik – Novoselije: grobni humci moćnih knezova i drski pljačkaši grobnica

Pozdrav svim vremenskim putnicima! Danas putujemo u maleno selo po imenu Novoselije, samo 3 kilometra udaljeno od Ličkog Osika. Posjetit ćemo oranicu pored sela na kojoj je 1973. godine otkriveno nalazište iz ranog brončanog doba.

Nismo još pravo ni zakoračili na polje, a već ste ih primijetili. Kakvi su ovo neobični brežuljci oko nas? Visoki oko 1 m, promjera oko 5 m. U dva reda, nabrojali smo ih osam. Odat ćemo vam tajnu: ovi brežuljci imaju kamenu jezgru, a u sredini svakog brežuljka nalazi se po jedan ukop. Pred nama su TUMULI – grobni humci iz brončanog doba.

Kada vidite ovako uočljivi grob, možete biti sigurni da u njemu počiva netko važan, neki knez ili vladar. Brončano doba vrijeme je raslojavanja društva, a ugledni pojedinci svoj društveni status iskazuju i nakon smrti. Pokapaju ih u tumule (koji znaju biti i mnogo veći), zajedno sa njihovim dragocjenostima. Možemo reći da su tumuli skromna verzija piramida. Što se nalazi u tumulima iz Novoselija?

Nažalost, malo je nalaza. Samo tri tumula ostala su sačuvana i u njima počivaju skeleti tri kneza. Kao što vidite, ostali tumuli uništeni su prilikom oranja polja. Još jedan veliki problem su lovci na blago. Pljačkanje grobova prastari je zanat, a ovi tumuli opljačkani su još u davnoj prošlosti.

Srećom, jedna brončana glava sjekire s tuljcem za nasađivanje drške uspjela je promaknuti pljačkašima! Pronađena je na prsima kneza, u utrobi jednog tumula. Drski pljačkaši grobnica pokušali su opljačkati i taj tumul, ali su u zadnji tren – odustali. Pomislili su da je grob prazan, a nedostajalo je samo nekoliko centimetara da lopatom dotaknu lubanju kneza!

Sjekira je lijepo ukrašena, ali…ova elegantna oštrica ne djeluje baš  funkcionalno, zar ne? Ovo nije oružje, već žezlo – simbol društvenog statusa, bogatstva i moći kneza. Baš poput tumula! Sjekira je načinjena prema modi srednje Europe i govori nam o zavidnim trgovačkim vezama Like i srednje Europe za vrijeme ranog brončanog doba.

Tumuli nose i jedno dublje, duhovno značenje. Kružnog su oblika, a krug je najjednostavniji i najdublji simbol ljudskog roda. Krug simbolizira neprestano kretanje, kotač koji se vječno okreće. Krug je utkan u samu prirodu – u izmjeni dana i noći, sunca i mjeseca, ljeta i zime, rođenja i smrti… Kružnica nema kraja, kraj kružnice je njezin početak, pa tako ni smrt – nije kraj!

Još od davnih vremena ljudi su u krajoliku uočavali tumule. Tumuli se u narodu još nazivaju i gomile, gromile, mogile… Ako neko selo, šuma ili oranica u svome nazivu sadrži jednu od ovih riječi, budite sigurni da taj naziv nije slučajan! I oranica na kojoj se nalaze ovi tumuli naziva se – Gromila.

Gdje god da se nalazite, dobro promotrite krajolik oko sebe…Kada usred oranice ili šume primijetite niski brežuljak (ili više njih), sjetite se današnjeg putovanja u Novoselije. Možda baš taj, naizgled obični brežuljak, skriva grobnicu nekog davnog kneza! Krajolik oko nas prepun je zaboravljenih priča i veliko je zadovoljstvo uspjeti „pročitati“ poneki djelić prošlosti, zar ne?


 

Foto: www.mueller-restaurator.at

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close