Kolumne

LIČKE PRIČE – Forrest James Stilin: “Planiram vidjeti više Stajnice i Like, a možda jednog dana tamo dolje nađem kuću za život”

Današnju ličku priču, prvu u ovoj godini, posvećujemo čovjeku koji je rođen u Americi, ali korjene vuče iz ličkog kraja, točnije iz podkapelskog kraja. On je Forrest James Stilin, a ovo je njegova priča.


Nedavno je na HRT prikazan prilog o čovjeku čija nas je priča zaintrigirala zbog odluke o povratku u Hrvatsku, a ono čime je zaslužio biti dio Ličkih priča jest činjenica da je njegova baka bila rodom iz Stajnice, sela u općini Brinje.

Izuzeto susretljiv, otvoren za komunikaciju i priču o sebi, Forrest kaže:

“Godine 2005. sam s ocem otišao u Murkoviće i upoznali smo bračni par s prezimenom Murković. Imali smo lijep razgovor, ali nismo mogli utvrditi zajedničko obiteljsko podrijetlo. Osim tog para, nisam sreo nikoga drugoga u okolici.”

Također ističe kako je Dario Murkovich izradio web stranicu o obitelji Murković. Ovdje je link na podatke o njegovim precima:USA-MARKO 

 

No krenimo od početka…

“Rođen sam 1966. u Ashlandu, Wisconsin. Moji su roditelji odrasli u Mellenu, a najbliža bolnica bila je udaljena oko 40 kilometara.”

Svoje rano djetinjstvo proveo je u Mellenu…

“Sjećam se kako sam provodio vrijeme s rođacima, bakama i djedovima, tetkama i ujacima, od kojih je većina bila udaljena samo vožnju biciklom. Kasnije smo se preselili u Rhinelander, Wisconsin, ali ću Mellen uvijek smatrati svojim rodnim gradom.”

Diplomirao je englesku književnost na Sveučilištu Minnesota u Minneapolisum a hrvatski je počeo učiti za vrijeme fakulteta…

“Moji djed i baka znali su govoriti hrvatski, ali su odlučili ne poučavati svoju djecu, a Mellen je bio premalen da bi imao organiziranu hrvatsku zajednicu.”

Što se tiče veze s Hrvatskom, nešto smo već spomenuli na samom početku priče, a Forrest dalje kaže:

Roditelji mog oca doselili su u SAD iz Hrvatske. Moja baka je sa svojom obitelji došla kao dijete iz Murkovića, zaselka u Stajnici. Moj djed je bio iz Stilinija, naselja u blizini Ledenica, a u SAD je došao sam sa 16 godina. Moji djed i baka upoznali su se i vjenčali u Mellenu. Moj djed je bio 17 godina stariji od moje bake.

Oba roditelja njegove bake prezivala su se Murković, a bake su obje imale prezime Šprajc.

Napravio sam naše obiteljsko stablo s resursima s familysearch.org, koji ima crkvene zapise iz nekih hrvatskih sela. Crkvene knjige iz Stajnice nemaju, ali planiram otići u Otočac na dan-dva da osobno istražim.

Na pitanje, gdje se trenutno nalazi čime se bavi, odgovara:

“Živim u Zagrebu i poluumirovljenik sam. Dugi niz godina radio sam kao fotografski producent za komercijalnu fotografiju, uglavnom za kataloge i web stranice namještaja za dom i odjeće. Od doseljenja u Hrvatsku prije pet godina, radim kao slobodni pisac i prevoditelj. Također planiram događaje i savjetujem udaljene radnike i digitalne nomade.”

Što se tiče planova za budućnost…

Nastavit ću raditi s digitalnim nomadima u Hrvatskoj, a vrijeme dijelim između SAD-a i Hrvatske. Planiram vidjeti više Stajnice i Like, a možda jednog dana tamo dolje nađem kuću za život.

 

I za kraj, Forrest završava svoju priču porukom posebno za mlade

“Ulazak Hrvatske u EU mladima je pružio priliku da provode vrijeme u inozemstvu i uče o drugim kulturama – kako društveno tako i na radnom mjestu. Za mlade ljude s relevantnim karijernim interesima preporučujem boravak u inozemstvu. Međutim, drugi segment mladih možda će radije ostati bliže kući i živjeti od zemlje. Vjerujem da je jednako važno učiti, ponositi se i nastaviti obiteljske i kulturne tradicije jer one pomažu definirati tko smo kao nacija.”

 

Foto: Privatna zbirka

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close