Kolumne

LIČKE PRIČE – Dolores Špehar Škrtić: “Kolač prije slaganja na tacnu moram probati i ako je meni fin, onda može ići dalje”

Današnju slatku ličku priču posvećujemo jednoj mladoj ženi koja nije, kako pjesma kaže „Preko Kapele“, ali je s ove strane Kapele. Zašto kažem „slatku“, saznat ćete u nastatvku. Neka vam je u slast priča Dolores Špehar Škrtić.


„Ja sam Dolores Špehar Škrtić, rođ. Špehar, 20. veljače 1991. u Karlovcu (tamo me samo mama otišla roditi). Odrasla u Josipdolu s mamom, tatom i sestrom. Završila gimnaziju u Ogulinu, upisala studij matematike, ali pred sami kraj sam zapela s jednim predmetom. Uz to se i razbolila i tada nisam imala mogućnosti izaći na tada navedene rokove. Ubrzo sam upoznala sadašnjeg muža, udala se, ostala trudna… i tako da ta priča sa obrazovanjem još nije završena, ali tko zna…vjerujem da jednom hoće. Zaposlena sam u javnom poduzeću.”

Kada je pitamo o djetinjstvu, Dolores govori:

Što se tiče djetinjstva, za razliku od vremena današnje djece, bilo je zaista lijepo. Meni je tada možda naporno jer su moji roditelji uvijek nešto radili uz svoje poslove, sadili, prodavali tako da smo sestra i ja često bile s njima u nekoj akciji. Znam da sam uvijek govorila da ću kad budem tražila dečka, najprije ga pitati sade li grah i zelje jer odmah tada otpada. Bilo mi je dosta kopanja. I eto, udala sam se za svirača kojeg sam upoznala na Velikoj Gospi i koji nije imao graha za kopati, ali ipak to ostane valjda usađeno u nama pa smo se nakon četiri godine vratili u moj rodni kraj. Pomažemo mojim roditeljima, koji se i dalje svim time bave jer želimo da nam djeca jedu koliko toliko zdravu hranu.

Volontiranje, humanitarni rad njoj je posebna čar i strast, a organizacija jedne ličko-slavonske humanitarne večeri bio je vrhunac njezina rada po tom pitanju.

„U tim mladim danima (kao da sam sada stara), voljela sam se baviti humanitarnim radom. Volontirala sam gdje sam god mogla, a moj najveći uspjeh na koji sam i dan danas ponosna je organizacija Ličko – slavonske večeri, humanitarnog koncerta za jednu djevojku koja je imala vrlo tešku prometnu nesreću, ostala u kolicima i čekao ju je dug oporavak i bezbroj operacija. Ponukane tom pričom, prijateljica i ja smo rekle idemo u organizaciju i jednostavno smo se upustile u avanturu života. Ja imam srijemske korijene, mama mi je rodom iz Srijema jer njeni su roditelji u ratu doselili u Ražanac kod Zadra, a prijateljičina mama i moj tata Josipdolci i od tuda ta ljubav i prema Slavoniji (tamburi) i Lici. Dovele smo tamburaše iz Đakova i naše Ličane, pogodite koje, Narodni dar. Predivna noć, kako za nas organizatore, tako i za sve posjetitelje i izvođače.”

Ova draga sugovornica, uživa u pripremi slastica pa smo je upitali odakle tolika ljubav prema njima.

Kolači… Hm, za to je zaslužna moja baka koju ja zovem majka. Zato svoje kolače i nazivam “Bakini kolači” jer sam uz nju i svoju mamu naučila raditi to sve. Kako sam ljeta provodila na moru kod njih, a majka je stalno imala velike količine za peći, tu smo mi uskakali i to posebno s breskvicama. Dubiti ih i puniti sam znala i žmirećki.

“Na tri mjesta sam častila za prvu plaću i svi su me pitali gdje sam kupila te kolače. Kad bih rekla da smo ih pekle mama i ja, ne bi vjerovali jer im je čudno da tako mlada osoba voli i radi takve kolače. Kako sam matematičarka, volim da mi je sve po špagi pa tako uz okus volim da taj moj kolač ima i izgled. Obavezno kolač prije slaganja na tacnu moram probati. Sama sam sebi najveći kritičar. To radim iz ljubavi uz svoj redovni posao. Volim istraživati i učiti nove stvari. Kad su rođendani mojih najbližih, kumova, prijatelja, ja sam “Jocker zovi”. Bogu mogu zahvaliti što mi je dao dobru djecu da uz njih mogu dio svog vremena posvetiti i hobiju.  Danas hobi, a sutra tko zna. Samo nam je nebo granica!”

Na pitanje, kakvo je njezino mišljenje o perspektivi mladih u njezinom kraju, tužno odgovara:

“Iskreno, strah me kakvo će djetinjstvo imati moja djeca s obzirom na vremena u kojima živimo, ali dajem sve od sebe da nauče koliko su bitne prave vrijednosti poput iskrenosti, poštenja i ljubavi i da ono što rade, rade iz ljubavi i kvalitetno.”

Dolores možete potražiti  OVDJE

 

Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close