Tehnologija

Li-Fi je sto puta brži od Wi-Fija

Li- Fi, nova tehnologija za bežični prijenos podataka prvi je puta testirana izvan laboratorija. Rezultati testiranja u Tallinnu su obećavajući, a potencijal beskrajan. Li-Fi bi mogao biti i sto puta brži od Wi-Fija.


Li-Fi je bežična tehnologija koja podatke transmitira koristeći VLC tehnologiju. Rezultati laboratorijskih testiranja ranije ove godine pokazali su kako Li-Fi podatke šalje brzinom od 224 gigabita po sekundi. Tehnologija je sada po prvi puta testirana izvan laboratorija a rezultati su zapanjujući. Kako prenosi Science Alert, u testiranjima je postignuta brzina od 1 GB u sekundi, što je 100 puta brže od brzine prosječnog Wi-Fija.

Li Fi je izumio Harald Haas sa sveučilišta u Edinburghu u Škotskoj još 2011. godine. Haas je otkrio način kako treptanjem samo jedne LED lampe može odašiljati podatke ogromnom brzinom. Brzinom postignutom u laboratoriju, mogli biste skidati 18 filmova veličine 1,5 GB svake sekunde!

Tehnologija koristi vidljivu svjetlosnu komunikaciju (VLC), medij koji koristi treptanje vidljivog svijetla brzinom između 400 i 800 teraherca. Treptanje funkcionira slično kao i Morseov kod koji šalje binarne podatke, a treptanje svjetlosti pri tim brzinama nevidljivo je ljudskom oku, tako da ne morate brinuti da će vas treperenje izluđivati.

Osim što je puno brža, ova tehnologija je i sigurnija, jer svjetlost ne može prolaziti kroz zidove pa je vaša mreža sigurna u vaša četiri zida!


Tekst: srednja.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close