ScenaTurizam

Za lakše sporazumijevanje na obali: Najčešći dalmatinski izrazi

Već smo zakoračili u drugu polovicu srpnja te oni kontinentalci koji se već nisu zaputili u primorske krajeve, sve učestalije razmišljaju o tome. No, da bi doživljaj bio potpun sunce, more, izležavanje na plaži, valja dopuniti i ćakulom s domicijelnim stanovništvom.


Raspoloženja, ponašanja i stanja tijela i duha

Kad je jako sunce, uz miris palmi i drugog mediteranskog bilja, složit ćete se, teško se natjerati na bilo koju suvišnu radnju. To je jednostavno prosječnom Dalmatincu tramak/tramakavanje odnosno radnja oko koja mu se nikako ne da obavljati, jer ga je uhvatila fjaka (stanje tijela duha i tijela kada se čovjeku ne da ničime zamarati, niti išta raditi).

Puno je bolje guštati u hladu i iz dišpeta (prkosa) svima lijenčariti. Ako je nekoga zatekla pegula, znači da je imao peh u određenoj situaciji ili općenito životu pa je pegulan – nesretnik.

I dok u stanju fjake, vegetirate u ležaljci u svome dvorištu, najmanje što želite je da vam netko stvara prišu (pritisak), ili grinta (prigovara) što nije obavljena određena radnja.

U takvim okolnostima prosječan Dalmatinac može biti jako idan (ljut) te vas počastiti kojom sočnom beštimjom (psovkom) odnosno reći vam da ste retaj (budalaš, otpadnik) ili redikul (čudak, osoba koja je predmet ruganja), jer što vi imate njemu palamudit’ (praviti se pametni) i pačat se (miješati se) negdje gdje vam nije mjesto.

Pročitajte više na srednja.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close