Kolumne

Kupaći kostimi nekad i danas

Vikend je prošao. Vraćamo se ponovno u svakodnevne užurbane rutine, ali barem smo dočekali vikend obasjan Suncem i vrućim ljetnim zrakom koji je u svima nama, barem na kratko, probudio maštanja o jednoj stvari, moruuuu. Pri spomenu na more razmišljamo o kupanju, sunčanju, plaži ali i o kupaćim kostimima. Eh da, kupaći kostimi, upravo su oni moja današnja tema.

Većina nas pri samoj pomisli na plažu i sve ljetne aktivnosti u sebi vrti priče poput „ joj moram kupiti novi kupaći, onaj stari je izblijedio, raširio se…“ ili pak „ ove se sezone nose skroz drugačiji kupaći“… i bezbroj ostalih misli koje su povezane sa kupaćim kostimima. Tako malo materijala, a tako nam velike probleme stvaraju. Svi mi promijenili smo nekoliko puta naše kupaće kostime, i svako ljeto žudimo za nekim novim. Svake godine iziđe masa novih kolekcija s kupaćim kostimima koji su drugačijeg kroja, oblika, materijala, uzorka i sl. Imati jedan kupaći čitavo ljeto nije nam zanimljivo.

Dvodijelni ili jednodijelni, s naramenicama ili bez, trokutasti ili okrugli, prugasti ili točkasti samo su neki od naših problema oko izbora. Osim samog izbora kupaćeg kostima, većina želi kupiti neki kupaći kostim u kojem će otkriti ili pokriti neke svoje obline, a također većina nas kupuje kupaći kostim u kojem izgledamo više privlačno.

Zašto i kako nam je kupaći kostim postao toliko bitan?
Danas kupaći kostim nije samo nešto u čem bi se mogli kupati u moru, već je postao neizostavan dio naših odjevnih kombinacija kroz ljeto. Osim na plažu nosimo ga na noćne izlaske, večernje šetnje ali i kao dnevni „đir“. Preko ljeta nosimo kupaći i samo jednostavno preko njega nešto „nabacimo“ i to je to .

Zapitamo li se uopće ikada kako je kupaći prije izgledao?
Kupaći kostimi nekad nisu izgledali niti približno slično današnjima. Kupaći kostim nekoć je izgledao poput današnjih biciklističkih trikoa ili ljetnih ženskih kombinezona. Uz sami kostim prije su pod kupaće kostime spadale i kapice za kupanje ili šeširi. Kupaći je tada služio isključivo za kupanje, i nije se nosio kao modni dodatak ili kao odjevni predmet igdje drugdje.

Kupanje na javnim mjestima bilo na moru,jezeru ili rijekama nije bilo toliko atraktivno osobito u ruralnim krajevima. Bilo se sramota skinuti i pokazivati pa kupanje koliko god ga željeli bilo je više iz potrebe nego uživanja. Kupaći kostim bio je donji veš ili košulja uglavnom kod žena. U gradskim urbanim sredinama išlo se na ladanje pa se tom prilikom kupalo na otmjenim mjestima . Tu je bio jako važan kupaći kostim, odnosno komplet ili haljina za kupanje kako bismo mi to danas gledajući fotografije nazvali.
No kako bilo da bilo , kupalo se iz potrebe ili gušta u kostimu, košulji ili vešu.

Uvijek smo željeli lijepo izgledati i sakriti svoje male nedostatke, a kupaći kostim kako god izgledao imao je tu važnu ulogu.
Danas je nezamislivo započeti ljeto, a ne kupiti kupaći kostim. Kada se sljedeći put nađete u dilemi oko izbora kupaćeg kostima, ne komplicirajte. Kupite onaj u kojem se dobro osjećate i uživajte u kupanju. Sljedeće sezone ćete ionako htjeti kupiti novi, a ne želite valjda cijelo ljeto provesti samo u odabiru kupaćeg kostima. Obucite svoj kupaći kostim, idite na more i samo uživajte.

Sjetite se da je ljeto vrijeme uživanja, kupanja, sunčanja i odmaranja bez obzira kakav kupaći kostim imate na sebi.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close