VijestiGrad ZagrebScena

Kuća dobrih tonova dolazi u Lisinski!

Direktor Bečkih dječaka Gerald Wirth i slavni Ricardo Luque predvode Festival glazbe 13. studenog u Lisinskom.


Sudionici prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”, koji se održao ovo ljeto u Srebrenici, ponovit će koncert za zagrebačku publiku u sklopu Festivala glazbe. Kamp je u ljeto 2018. organizirala Kuća dobrih tonova – multietnički glazbeni projekt koji okuplja djecu iz Srebrenice i okolnih naselja, s ciljem pomirenja i izgradnje suživota kroz iskustvo učenja i doživljaj glazbe. Projekt je nastao 2012. godine uz pomoć humanitarne udruge “Seljak pomaže seljaku”, pod vodstvom gospođe Doraje Eberle koja već više od 20 godina u Srebrenici provodi niz projekata za povratak te bolji suživot nakon rata u Srebrenici.
Da glazba povezuje i gradi mostove, dokazali su i sudionici kampa odličnom suradnjom tijekom pripreme  koncerta, kao i kroz gotovo tjedan dana druženja. Program je okupio oko 150 djece koja su donijela veselje i optimizam u Srebrenicu, a sada će u uzvratnom koncertu prirediti veselje i u Zagrebu.

Koncert će se održati u sklopu Festivala glazbe, a uz organizatora – Centar za kulturu i informacije Maksimir, domaćin ovog događaja je SO DO – El Sistema Hrvatska, koji vodi naš slavni glazbenik venezuelanskog podrijekla – Ricardo Luque iz grupe Cubismo. Udruga provodi program društvenog razvoja djece i mladih te koristi glazbu kao sredstvo postizanja društvene promjene, a u svijetu je poznat po nazivu El Sistema. Na koncertu će ugostiti El Sistemom inspirirane programe iz susjednih zemalja – Kuću dobrih tonova iz Srebrenice te Music Art Project iz Srbije. Pridružit će se i novoosnovani zbor mladih El Sistema te Dječji operni zbor iz Zagreba. Pod palicom svjetski poznatog dirigenta Geralda Wirtha – predsjednika i umjetničkog direktora Bečkih dječaka, koji su ujedno osnivači austrijske El Sistema organizacije Superara, oko dvije stotine djece nastupiti će na velikoj pozornici koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

El Sistema metodologija nastala je u Venezueli prije više od 40 godina, gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara Jose Antonia Abrea, program riješio brojne socijalne probleme, maknuo mnoštvo djece s ulice te im dao smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je u programu više od milijun djece i mladih. Zbog izuzetnih rezultata koje El Sistema postiže, mnogi su umjetnici i sociolozi počeli dolaziti u Venezuelu i proučavati ovaj društveni i glazbeni fenomen. To je rezultiralo usvajanjem načela i metoda El Sistema u mnogim zemljama svijeta te širenjem osnovne svrhe – pozitivnog utjecaja na osobni razvoj pojedinca posredstvom glazbe. Osim što je program besplatan i time dostupan svima, temelji se na načelima inkluzivnosti te poticanja tolerancije i filantropije.

SO DO ima višestruke ciljeve – od osobnog razvoja svojih sudionika kroz uravnotežen intelektualni, emocionalni i duhovni aspekt; preko razvoja društvenih vještina i njegovanja društvenih vrijednosti, do konačnog cilja da svojim djelovanjem potakne pozitivnu promjenu društva i glazbom promijeni svijet. Glazba obogaćuje emocionalni i intelektualni razvoj, a orkestar koji je temelj metodologije rada; razvija osjećaj pripadnosti, potiče bolju komunikaciju, razvija timski rad, solidarnost, odgovornost prema sebi i drugima. Uz ta dva glavna sredstva rada: glazbu i orkestar, udruga stremi utjecati na razvoj svakog pojedinca.

Dođite u naš svijet – 13.11. u Lisinski – u Kuću dobrih tonova!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook/House of Good Tones Srebrenica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close