Automoto

Lički Osik: Kako se pravilno ponašati u kružnom toku?

Ovih dana jedna čitateljica upozorila nas je na veliki problem povezan sa novoizgrađenim i nedavno asfaltiranim rotorom u Ličkom Osiku.


Kružni tok ili rotor je raskrižje sa kružnim tokom prometa. Kružni tokovi su praktičniji od ostalih vrsta raskrižja jer kada se pravilno koriste, povećaju sigurnost i protočnost prometa.

No čini se kako se mnogi domaći vozači, i stari i mladi, ne snalaze baš najbolje na novom rotoru u Ličkom Osiku – voze u suprotnom smjeru, ne daju prednost vozilima unutar kružnog toka, pale pokazivače smjera prilikom ulaska u rotor…

“Čisto se bojim, pošto ljudi to u okolici Gospica ne poznaju, da će biti dosta prometnih nesreća”, piše zabrinuta čitateljica koja je i sama na novom rotoru skoro doživjela prometnu nesreću.

Kako se u budućnosti ovakve situacije više ne bi ponavljale, u sljedeće tekstu pokušat ćemo razjasniti najčešće nedoumice vozača oko  kružnog toka.

Tko ima prednost prolaska?

Promet u kružnom toku odvija se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Pored ulaza u kružni tok u Ličkom Osiku nalaze se trokutasti prometni znakovi koji upućuju na “nailazak na cestu s prvenstvom prolaska”. Prema tome, sva vozila koja se već nalaze u kružnom toku imaju prednost prolaska pred vozilima koja ulaze u kružni tok.

Kako ulazimo u kružni tok?

Vozila koja ulaze u kružni tok moraju dočekati za to povoljnu situaciju. Zbog toga je veoma bitno da prije ulaska u kružni tok smanjimo brzinu kretanja, provjeravamo lijevu stranu prometa i po potrebi se zaustavimo kako bismo ustupili prednost vozilima koja već jesu u kružnom toku.

Kada palimo žmigavac (pokazivač smjera)?

Mnogi zbunjeni vozači prilikom ulaska u kružni tok čine pogrešku tako što pale pokazivač smjera. Prometna pravila propisuju da prilikom ulaska u kružni tok ne palimo pokazivače smjera jer je smjer u kružnome toku poznat.

Prilikom izlaska iz kružnog toka trebamo uključiti desni pokazivač smjera. Na taj način obavještavamo druga vozila da izlazimo iz kružnog toka i olakšavamo njihov ulazak.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close