AutomotoIzdvojeno

Kreće se u gradnju autoceste do Žute Lokve? Prvi javni natječaj krajem godine

Vlada je u četvrtak na sjednici dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC), za kreditno zaduženje kod grupe banaka u iznosu od dvije milijarde i 172 milijuna eura, za reprogramiranje otplate postojećih kreditnih zaduženja te za financiranje dijela troškova izgradnje autocesta na dionicama od Križišća do Žute Lokve te na krajnjem jugu Hrvatske, od Metkovića do Pelješkog mosta, te od čvora Doli na Pelješcu do Dubrovnika. HAC-u je Vlada izdala i jamstva u iznosu vrijednosti kredita, javlja Novi list.


HAC-u bi kreditna sredstva, u dvije tranše, trebala isplatiti grupa banaka koju čine Croatia banka Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska poštanska banka, Imex banka, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, radi refinanciranja nedospjelih glavnica po tri postojeća dugoročna klupska kredita, refundacije sredstava utrošenih u 2023. godini za otplatu rata po navedenim kreditima te financiranje novih investicija u autoceste.

U prvoj tranši banke će HAC-u isplatiti 1,572 milijardi eura, a u drugoj još 600 milijuna, čime će HAC produljiti rok otplate postojeća tri kredita u vrijednosti 1,572 milijarde eura za deset godina, do 2041. godine, te osigurati 600 milijuna eura od planiranih 1,31 milijardi za ulaganje u nastavak izgradnje autoceste A7, na dionici Križišće – Žuta Lokva i A1 na dionicama od Metkovića do Pelješkog mosta i od čvora Doli do Dubrovnika.

Kamatna stopa na kredit je 2,75 posto do 2031. godine, a nakon toga će biti jednaka kamatnoj stopi koju će Republika Hrvatska plaćati na obveznice koje će biti izdane 2029. godine.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Foto: hac.hr

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close