KontinentTurizam

Pokušali smo popiti kavu na nekim plitvičkim lokacijama, evo što smo zatekli na terenu

NIJE DOBRO, ALI TREBA PREŽIVJETI

Situacija na Plitvicama nije dobra, to treba javno reći. Napravili smo kratku terensku analizu te posjetili neke ugostiteljske objekte da vidimo što kaže stvarnost. Osvrnuti ćemo se na nekoliko objekata među kojima smo neke posjetili, a za neke prenosimo tuđa iskustva


Restoran Poljana radio do 18 sati

Prošlog četvrtka, prvo smo u večernjim satima prošetali do restorana Poljana u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Bilo je oko 20 sati, a restoran koji je po gastronomiji najpoznatiji uz Ličku kuću na Plitvicama, dočekao nas je potpuno zatvoren. Istražili smo zašto, a reakcije su vrlo jednostavne – zbog korone nema gostiju. “Restoran radi do 18 sati i tada se zatvara jer kao što vidite gostiju uopće nema” – kaže nam lokalni mještanin. Kavu nismo uspjeli popiti. A situacija koju smo zatekli je sablazna, u kratkoj šetnji nismo sreli baš nikog.

Lyru smo našli zatvorenu

Prošlog petka, na terenu smo posjetili hotel Lyru u Ličkom Petrovom Selu, kako bi popili kavu i vidjeli kakva je situacija u tom visokokategoriziranom objektu koji je otvoren na rubu Hrvatske. Slovenska investicija u obliku hotela, zatvorena je. Na vratima nije bilo nikakve obavijesti osim onih o mjerama opreza, a saznajemo da je hotel ipak povremeno otvoren. Dakle, ni na drugom mjestu nismo uspjeli popiti kavu. Službene web stranice hotela također ne pokazuju nikakve informacije o otvorenosti hotela.

Foto: Lika Club

Hotel Jezero radi, ali gostiju u Lobby baru nema

Jučer u podnevnim satima, oko 13 sati, kratko smo posjetili i kafić u Hotelu Jezero, još jednoj perjanici Nacionalnog parka Plitvička jezera. Tamo smo uspjeli dobiti piće, međutim bili smo jedini gosti uz dvoje Kineza. Nas troje u hotelskom kafiću bili smo jedini u cijelih sat vremena boravka. Iako iz Nacionalnog parka Plitvička jezera s vrha dolaze informacije da je sve u redu, teren očito govori sasvim nešto drugo.

Foto: Lika Club

O slunjskom restoranu se pisalo i na Facebooku

Malo sjevernije od Plitvica, situacija je gotovo identična. Profesor Ivan Pokupec na svojoj Facebook stranici napisao je alarmantni podatak da je u slunjskom hotelu Mirjana Rastoke dobio informaciju da je pad prometa čak 87%. Nismo provjeravali informaciju s obzirom da je javno objavljena na njegovoj Facebook stranici, ali da je rezutat i nešto bolji od toga pitamo se kakva je budućnost. Pogledajte cijelu objavu s njegovim iskustvom.

Slijedom svega, zaključujemo da je situacija na Plitvicama loša. Ne treba ju uljepšavati, već stvari treba prikazati onakvima kakve jesu kako bi se svi mogli suočiti s istinom i razmišljati da mora biti bolje, i da hoće biti bolje.

Ovo više nije stvar imidža, karijere, egoizama Plitvica, niti ičeg sličnog. Ovo je stvar opstanka plitvičkih obitelji, plitvičkih radnika i plitvičkog kraja, kao i radnika cijele Like, koji je trenutno ozbiljno gospodarski uzdrman. Plitvička jezera navikla su na nešto manje od 2 milijuna posjetitelja koji generiraju veliku ugostiteljsku potrošnju, ali ovo je godina koju treba preživjeti jer tih 2 milijuna posjetitelja nema. Biti će dobro i ako bude milijun, iako trenutne brojke ne idu u prilog tome.

Na terenu smo razgovarali i s nekoliko iznajmljivača obiteljskog smještaja, a oni govore o istim podacima i velikom manjku gostiju na Plitvicama. O tome ćemo više u jednom od sljedećih tekstova.

Vjerujemo da će sve lokacije koje smo posjetili, sljedeće godine biti pune, kako bi plitvičke i ličke obitelji imale od čega živjeti u ionako, složiti ćete se – praznoj Lici.

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close