Kolumne

Komentar tjedna: Tiho u sebi, tiho na zemlji

Nažalost svatko od nas u nekom razdoblju svog života izgubi nekoga bliskog člana svoje obitelji. Za sve ostalo možemo se pripremiti u životu, ali za tugu i prazninu koja tada nastupa u nama nikako. Svaka takva trauma ostavlja trag na nama. Svjesni smo da trebamo krenuti dalje i nastaviti tamo gdje smo stali dok nas takve situacije nisu zadesile. Vraćamo se u školske klupe, na radna mjesta, posjećujemo rodbinu, održavamo kontakte s prijateljima, izlazimo, ubacimo još neku dodatnu aktivnost u naš dnevni raspored samo kako bismo si ispunili svoje slobodno vrijeme i ne mislili o onime što nas rastužuje.

Istovremeno postajemo hladni i otporni na sitne svakodnevne prepreke koje su nas sputavale u svakodnevnom životu. Neke „sitnice“ zbog kojih bismo prije vrisnuli, opsovali ili se nasmijali, ovisno o raspoloženju koje se mijenjalo nekoliko puta dnevno, ovisno o situaciji, sada jednostavno ne primjećujemo, odnosno kao da ne reagiramo nakon svega što smo prošli i osjetili s gubitkom voljene osobe. Takvu situaciju potvrđuje naša stara narodna poslovica koja glasi; “što te ne slomi, to te ojača”.

Doista jest tako! Pitamo se tada, a kada će to bezosjećajno stanje prestati, kada ćemo biti kao prije. S obzirom da smo navikli živjeti punim plućima, koliko traje to tugovanje? Sve su to pitanja koja si postavlja pojedinac i u ne pronalasku odgovora nabacuje si osjećaj krivnje zbog tolike količine tuge i žalosti koju nose u sebi i žele je se osloboditi.

Gubitak osobe koja ima značajno mjesto u našim srcima težak je za ožalošćene i sporo prolazi iz razloga što takvom potresnom situacijom gubimo kontrolu nad vlastitim životom, kada se povodimo za emocijama bez razmišljanja, a svaki čovjek voli osjećaj sigurnosti, pripadnosti i samokontrole. Misli zašto nam se sve to događa u životu zbog čega smo se izgubili izazivaju tjeskobu pa ponekad poželimo iskočiti iz vlastite kože.

Prije 3 godine moja tetka je izgubila bitku nakon 6 godina teške bolesti. Kada se saznalo za njezinu bolest krenula sam u 1. razred srednje škole i nisam razumjela o čemu se radi i zašto su svi zabrinuti jer nisam bila dovoljno informirana o toj bolesti. Osjećala sam jedino strah da ju ne izgubim. Bila je vrlo značajna osoba u mome životu i tako će zauvijek i ostati u mom srcu. Hrabro se borila, kao i drugi koji boluju od istog. Vjerovala sam u nju i nadala se kako će to prebroditi. Nažalost, dogodilo se na kraju ono najgore. Pošto sam vječni optimista nisam mogla povjerovati u to niti na dan sprovoda. Toga dana ne želim se sjećati. Ono što me ponukalo da pišem o ovome jest pjesma s njezinog posljednjeg ispraćaja koju sam jučer čula i ponovno zaplakala. Nisam se mogla suzdržati jer su se u samo par sekundi vratile slike kojih se ne želim prisjećati. Vratio se taj osjećaj „izgubljene kontrole“ kada bih sve dala za samo jedan njezin osmijeh i zagrljaj. No, za par minuta se pribereš, dođeš k sebi, shvatiš da je tako moralo biti i nastaviš dalje.

Ne znam je li s vremenom rane zarastu ili samo naučimo živjeti s njima?! Istina je kad kažu da vrijeme liječi sve, ali ne u potpunosti. Zaista je potrebno određeno vrijeme kako bismo postali svjesni i pomirili se s nekim stvarima u životu.
Ostavila je veliki trag u mom životu i ponekad doista mislim da je tu negdje. Puno je lijepog sjećanja na nju i trenutaka koje smo provele skupa. Sjećanje je neprocjenjivo bogatstvo. Naučila me onom najvažnijem u životu, kako istinski voljeti i oprostiti, boriti se ono što voliš i koga voliš, kako iz svega izvući neku pouku, biti pozitivan, biti iskren i biti svoj.

Završila bih ovaj tekst s onim što je Elizabeth Kübler-Ross napisala „Stvarnost je da ćeš žalovati zauvijek. Nećeš prijeći preko gubitka voljene osobe. Izliječit ćeš se i ponovno obnoviti nakon patnje zbog gubitka. Ponovno ćeš biti potpun, ali nikada nećeš biti isti. Ni ne trebaš biti isti, niti to želiš.“

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close