Kolumne

Komentar tjedna: Sigurnost i suradnja sa susjednim državama koje nisu članice Nato saveza

Bilateralna suradnja predstavlja međunarodni odnos između dvije države. Ta suradnja se odvija na temelju njihove međusobne suglasnosti, ali i na osnovi međunarodnog prava. Hrvatska ima važan geografski položaj jer se nalazi na području gdje se prostiru mnogi tranzitni pravci. Graniči na kopnu sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom, Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom, a na moru s Italije, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Od tih susjednih zemalja Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora nisu članice Nato saveza.

Hrvatska sa zemljama u regiji dijeli mnoge zajedničke interese. Najviše se ističe suradnja na području sigurnosti. Upravo u tome je važnost njezina položaja jer ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju predstavlja ne samo granicu sa susjednim državama već i vanjsku granicu EU. Poznato je da s Bosnom i Hercegovinom ima najdužu kopnenu granicu te je sigurnost iznimno bitna. Dobrim odnosima također pridonosi znatan broj Hrvata koji su ostali živjeti ili su se uspjeli vratiti u Bosnu i Hercegovinu nakon posljednjeg rata. Zbog Domovinskog rata najviše je netrpeljivosti bilo u odnosima sa Srbijom. Prekretnicu u odnosima čini simboličan čin i posjet tadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kada je došao u Vukovar prije 5 godina i poklonio se žrtvama. Danas su ti odnosi okarakterizirani kao prijateljski. Što se tiče suradnje Hrvatske s Crnom Gorom također je dobrosusjedska. Najviše surađuju ljeti u gašenju požara te sprječavanju različitih oblika kriminala.

Od iznimnog je značaja razmjenjivanje sigurnosnih iskustava između država na ovim prostorima zbog same stabilnosti područja kao i za budućnost i njihov daljnji razvoj. Hrvatska se tu izdiže od ostalih zemalja. No, i dalje teži još boljim odnosima s njima i uspješnijoj suradnji. Smatram da je najvažnije od svega povjerenje i suradnja između država jer još većom suradnjom i sigurnosti dolazi do stabilnosti zemalja u regiji što je izrazito bitno za stanovništvo i napredak toga područja.


Foto: sindikat.hr

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close