Politika

Kolakušić kazneno prijavio povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška: Nelegalno je isplaćeno 50 milijuna kuna

Udruga Antikorupcija suca Mislava Kolakušića u srijedu je podnijela kaznenu prijavu protiv bivšega izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka te Fabrisa Peruška, Irene Weber i nepoznatih osoba iz društva Tisak d.d. zbog osnovane sumnje u počinjenje više kaznenih djela.


Navedene se sumnjiči da su u postupku izvanredne uprave, u razdoblju nakon otvaranja postupka izvanredne uprave vršili nezakonita plaćanja neprijavljenih tražbina i na taj način pogodovali određenim vjerovnicima te istovremeno nanijeli štetu vjerovnicima koji su na zakonit način prijavili svoja potraživanja u postupku izvanredne uprave.

Iz dokumentacije kojom raspolaže udruga Antikorupcija proizlazi da je samo prema dvama društvima isplaćeno bez pravne osnove čak 49,6 milijuna kuna. S obzirom na to da je količina neprijavljenih tražbina višestruko veća od toga iznosa, postoji osnovana sumnja da je takvih nezakonitih plaćanja bilo još.

Zbog svega navedenoga udruga Antikorupcija u srijedu je podnijela kaznenu prijavu nadležnome Državnom odvjetništvu te očekuje brzo i stručno rasvjetljavanje okolnosti iz kojih proizlazi osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela. Gostujući u srijedu u programu N1 televizije Kolakušić je rekao da je član Uprave Tiska bio svjestan da se nelegitimno plaćalo.

“Sastavio je i prezentaciju kojom je objasnio što se dogodilo, ali to nije prijavljeno institucijama. Izvandredna uprava i stečaj su iznimno precizni postupci. Stečaj nastupa u točnu minutu. Potraživanja temeljem tog zakona se prijavljuju u roku 60 dana. Ako ste zakasnili ijednu jedinu minutu, te prijave su odbačene. U tom postupku nema mogućnost povrata u prijašnje stanje. Isključivo, potraživanja postoje ako su prijavljena”, rekao je Kolakušić.

Na pitanje što je točno krimen Fabrisa Peruška, Kolakušić je rekao da je izvanredni povjerenik bio “svjestan da je izvršeno kazneno djelo pogodovanja i nije ga prijavio. Mi vidimo da je to znao. Mi vidimo da su isplate obavljene, ne znamo tko ih je naredio. Onaj tko je naredio i potpisao te isplate je kazneno odgovoran”, objašnjava Kolakušić dodajući da za sve ima dokumentirane dokaze. “Zamislite tragediju. Oni koji su postupali sukladno zakonu i prijavili potraživanja nisu dobili ništa”, istaknuo je. Prema njegovim riječima, Općinsko državnom odvjetništvo treba provjeriti navode iz prijave i reagirati po njoj te da cijeli postupak može trajati najviše sedam dana. Za kaznena djela koja Kolakušić spominje u svojoj prijavi predviđene su tri do pet godina zatvora.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto/Screenshot/N1

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close