Kolumne

Književni petak: Ovog Božića poklonite knjigu

Svi znamo da odabrati pravi poklon nije lako. Svima nam je želja da naš poklon bude što originalniji, ljepši i najbolji. Dobra knjiga je najbolji odabir. Ovo je moj prijedlog izvanrednih naslova koji čine savršen poklon za nadolazeće blagdane.

Antoine De Saint Exupéry: Mali princ

„Mali princ“, jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, klasično je djelo svjetske književnosti, nezaobilazna lektira za sve one koji vole čitati. Ta suvremena bajka napisana 1943. i inspirirana autorovom avionskom nesrećom nad Saharom, prepričava susret s dječakom s nepoznata asteroida. Dječak, nakon obilaska nekoliko manjih planeta, pada na Zemlju i prepričava autoru svoje susrete s različitim šašavim stanovnicima. Prepričavajući u samo jednoj sceni osobine, karaktere i načine razmišljanja stanovnika različitih planeta, autor nevjerojatnom lakoćom otkriva ljudske predrasude, ograničenja i tvrdokorne stavove prikazujući ih ponekad smiješnima, ali češće tužnima. Na Zemlji Mali princ susreće željezničara i trgovca, a zatim i lisicu koja ga pouči kako će je pripitomiti te mu vraća samopouzdanje i vjeru u ljubav. Na kraju prihvati zmijin prijedlog da ga ona na svoj način vrati na njegov maleni asteroid.

Hugh Laurie: Vrlo komplicirana trgovina

Prozni prvijenac Hugha Laurieja, holivudskoga glumca i glazbenika, priča je o umirovljenom vojniku Thomasu Langu koji preživljava radeći povremeno kao zaštitar. Život mu se naglo zakomplicira kad dobije ponudu da ubije bogatog američkog poduzetnika, a Lang protiv svoje volje biva uvučen u zavjeru u koju su upleteni međunarodni trgovci oružjem, teroristi, CIA, lijepe žene i brzi motoristi. „Vrlo komplicirana trgovina“ triler je pun humora koji započinje narudžbom ubojstva, a živopisnog Lauriejeva detektiva – koji se, usput, i zaljubi – zaplet vodi u posve nepredvidivom pravcu.

Umberto Eco: Nulti broj

Novinarska redakcija kao jazbina iz koje se lansiraju spinovi. Novine pokrenute ne radi informiranja nego radi manipuliranja i diskreditiranja i, najvažnije, zato da bi vlasnik imao idealno oružje za ucjenjivanje moćnijih od sebe i ulaznicu za povlašteni krug u kojem se izvrsno zarađuje. Novinar koji hoda zakutcima Milana rekonstruira okolnosti Mussolinijeve smrti i paranoično ih povezuje s najmračnijim urotama i pokoljima koji su obilježili talijanske „olovne godine“ terorizma. Ljubavna priča dvoje gubitnika – prezrela i nerealizirana pisca i novinarke koja mora konfabulirati o „nježnim prijateljstvima“ slavnih, a plače na Beethovenovu Sedmu…. „Nulti broj“, novi roman velikog Umberta Eca, pisca čija se djela kontinuirano prevode na više od četrdeset jezika, odmah nakon svog izlaska zaposjeo je vrhove top-liste najprodavanijih knjiga u Italiji. Triler je to o novinarstvu i svijetu u kojem živimo, realističan i kad se doima satiričnim, kroničarski zastrašujući. Majstor tekstualne kuhinje baveći se nekim od svojih omiljenih tema – teorijama zavjere, manipuliranjem i mračnom stranom medija – ovim je romanom napisao sjajnu analizu našeg doba.

Jessie Burton: Mijaturistica

Jednoga dana u jesen 1686. godine osamnaestogodišnja Nella Oortman pokuca na vrata otmjene kuće u najimućnijoj četvrti Amsterdama. Dolazi iz provincije započeti novi život žene bogata trgovca Johannesa Brandta, ali umjesto njega dočeka je njegova sestra Marin oštra jezika. Johannes se pojavi tek poslije, s neobičnim vjenčanim darom: minijaturnom replikom njihove kuće. Namjestit će je tajanstvena minijaturistica, čije sićušne kreacije odražavaju predloške iz stvarnog života na vrlo neočekivan način…
Kratki je to opis romana „Minijaturistica“ – veličanstvene priče o ljubavi i opsesiji, izdaji i iskupljenju – koji je oborio rekorde prodaje u Velikoj Britaniji i postao pravom literarnom senzacijom prevedenom na više od 30 jezika. Prvijenac Jessie Burton osvojio je i nagrade Waterstones te Specsavers u kategorijama debitantskog romana godine, ali i najpopularnijeg romana godine 2014.

Liane Moriarty: Suprugova tajna

Majka troje djece i John-Paulova supruga Cecilia na tavanu pronalazi staru omotnicu. Rukopisom njezina supruga piše: otvoriti samo u slučaju moje smrti. Otvara ga iz znatiželje i vrijeme stane. John-Paul u pismu priznaje strašnu pogrešku koja bi, kada bi se otkrila, uništila njihovu obitelj kao i živote drugih. Cecilia želi ispravno postupiti, ali ispravno prema komu? Ako zaštiti svoju obitelj ne govoreći ništa, istina će ju izjedati. No ako otkrije suprugovu tajnu, povrijedit će one koje najviše voli…

 Tanja Tolić: Zovem se nebo

„Zovem se nebo“ roman je ogledalo u kojemu svaki čitatelj može vidjeti ono što želi. On može biti filozofska priča o paralelnim svjetovima, može on biti i obiteljska priča, može biti akcijski roman na neki način, a sa druge strane mogu se u njemu prepoznavati neki čudni i čudesni književni elementi. U jednome nam se trenutku čini kako čitamo roman na koji možemo prilijepiti žanrovsku odrednicu triler, u drugome smo već spremni reći kako smo konačno pronašli dobru self-literaturu, a u trećem želimo da ljubavna priča nakon svih peripetija završi sretnim krajem.

Elizabeth Strout: Amy i Isabelle
„Bilo je strašno vruće onoga ljeta kad je iz grada otišao gospodin Robertson.“ Ali za Amy Goodrow i njezinu majku Isabelle vrućina je najmanji problem. (Baš kao i sumporni zadah rijeke, baš kao i usahlo povrće, baš kao i dva NLO-a koja su navodno viđena na užarenom nebu iznad Shirley Fallsa.) Amy i Isabelle muče kudikamo osobniji jadi. Od trenutka kad je iza zamagljena stakla automobila uhvaćena isprepletena sa svojim profesorom matematike, između šesnaestogodišnjakinje Amy i njezine majke otvorio se ponor kojega nijedna neće biti u stanju prijeći. Prijezir i bijes, nerazumijevanje i nepovjerenje, sve ono što tako dobro poznajemo, ali i nešto mračnije, dublje – jer i majke imaju svoje tajne.
Majstorski opisujući odnose, uvlačeći se ispod površine onoga što nazivamo običnim životom, Elizabeth Strout napisala je iznimno snažnu i duboku knjigu u kojoj ništa nije obično, a sve je tako važno i tako dobro poznato – jer je o nama.

Andrea Mills: Točno ili netočno
Nakon izuzetno uspješne knjige „To ne može biti istina“, evo i jednako dojmljivog nastavka. „Točno ili netočno“– podijeljeno na poglavlja o ljudskom tijelu, prirodi, znanosti i tehnologiji, svemiru, Zemlji, povijesti i kulturi – knjiga je koja će zadiviti svakog nevjerojatnim podacima, pitanjima i začuđujućim odgovorima.
Upotrebljavamo li samo 10 % svog mozga, hoćete li se zaista ohladiti popijete li vrući čaj, narastu li astronauti u svemiru, može li doista žohar živjeti bez glave tri dana, može li voda zakipjeti na vrhu planine, koliko ima planeta u galaksiji Mliječni put, postoji li više zvijezda na nebu ili zrnaca pijeska na Zemlji, kako znamo da su neandertalci uživali u glazbi… odgovore na sva ta pitanja naći ćete u ovoj nevjerojatnoj knjizi. U njoj također možete doznati da postoje tri vrste suza, da slonovi nikad ne zaboravljaju, da maline pripadaju porodici ruža, da zvuk putuje oko četiri puta brže vodom nego zrakom, da je otvarač za konzerve otkriven 50 godina nakon prve konzerve, da je temperatura u Zemljinoj jezgri 5600 °C, da Mount Everest naraste 1 cm svake godine i još mnogo, mnogo što.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close