ScenaKultura

Knjige o Bliskom istoku sve popularnije

Književna nagrada Orwell, koja nagrađuje knjige političke teme, ove je godine obilježena naslovima koji se bave Bliskim istokom. Od knjiga koje su dospjele u polufinale prestižne britanske nagrade za političko pisanje značajan broj ih tematizira Irak, Siriju, Egipat i opći kaos u tom dijelu svijeta


Poznati britanski pisac George Orwell – autor “Životinjske farme” i “1984.” – jedan je od najvažnijih političkih pisaca u književnosti zbog alegorijske kritike staljinizma i prikaza distopijskog društva s Velikim bratom, u kojem danas donekle i živimo. Orwell je napisao i niz eseja o politici, a bio je vođen stavom kako se “političko pisanje može uzdići na razinu umjetnosti”. To je i moto prestižne britanske književne nagrade Orwell za najbolju političku knjigu koja je objavila popis od 13 knjiga koje konkuriraju i za novčanu nagradu od 3.000 funti.

U žiriju za dodjelu Orwella ove su godine profesor politologije na Cambridgeu Andrew Gamble, novinar David Goodhart, urednica za knjige u Economistu Fiammetta Rocco i lord William Waldegrave. Najbolja se knjiga proglašava na svečanoj ceremoniji krajem svibnja. Nagrada Orwell dodjeljuje se od 1994. godine te su dosadašnji dobitnici, između ostalih, Alan Johnson, Andrea Gillies i poznati engleski novinar James Meek.

Sada se natječu sirijska spisateljica Samar Yazbek knjigom o ratu u svojoj domovini “The Crossing”, no tu su i profesorica i bivša savjetnica Hilary Clinton Anne Marie Slaughter s “Unfinished Business”, knjigom koja se bavi rodnim ulogama u kontekstu posla i karijere te bivši savjetnik Davida Camerona Steve Hilton koji je napisao manifest “More human” u kojemu pledira za više čovječnosti u ekonomiji i politici.

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close