Tech

Jeftina leća pametni telefon pretvara u mikroskop

Jednostavna leća koji samo zalijepite na kameru, vaš smartphone može pretvoriti u mikroskop i to za samo 20 lipa.


Jeftina, zamijenjiva leća koju su osmislili znanstvenici sa Sveučilišta u Houstonu daje povećanje od 120 puta pa bi običnim starim smartphonom mogli gledati do veličine jednog mikrometra. No uz računalnu obradu dobivene slike može uvećati i do 200 puta.Napravljena je od polidimetilsiksana, polimera koji je uglavnom sastavljen od meda. Uštrcava se na zagrijanu podlogu, tamo se polimer stvrdne. Zakrivljenost kapljice koja određuje povećanje ovisi o temperaturi podloge.Materijal koji je potreban za jednu leću istraživače je koštao tek jedan cent, a procjenjuju kako bi leža koštala 3 centa kada bi se masovno proizvodila.

“Leća je jeftina, jednostavno se montira i još jednostavnije koristi. Primjene su nebrojene – od učenika i studenata u učionicama, do liječnika na terenskom radu” kaže izv.prof. Wei-Chuan Shih, koji je vodio tim znanstvenika, među kojima je bio i dr. Woe Ming Lee.


Tekst: tehnoklik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close