Kolumne

Izlazak u dvoje – a nije spoj!

Ovaj sam tjedan naumila pisati o planiranju i spontanim situacijama koje svaki naš plan izokrenu. Planirala sam podijeliti s vama svoje ljetne anegdote i priznati vam da sam proživjela najljepše, a najspontanije ljeto do sad. No ipak, planovi i naumi su jedno, a hod kroz život je nešto sasvim drugo.

U moj plan upetljao se sinoć jedan poziv. Kad sam već odlučno krenula tipkati svoj tekst, tipkanje je prekinula moja teta spomenuvši mi događaj koji se sinoć održavao na trgu. I ja kakva jesam, luda i neozbiljna, odložim tipkovnicu, kažem svome nonu da je u gradu nešto zanimljivo, a on meni odgovori “ala gremo”. I tako odošmo nas dvoje sinoć, nono i njegova najstarija unuka, držeći se za ruke, laganim koracima, ravno kroz grad.

Opet sam iznova učila koja je kuća od koje starija, gdje je bila placa, a gdje ribarnica, gdje je bila slastičarna u kojoj je nono zbog oklade pojeo 24 šampite i gdje je njegov prijatelj Leo jednom purgeru razbio nos. Pokazivao mi je prolaze i klance kroz koje je bježao kao dječak kad bi s ekipom radio probleme, a ja sam gledala u njegove sjajne oči i vidjela da mu se obrazi smiju dok priča o svojim dječjim uspomenama.

I došli smo tako do trga, pronašli dva slobodna mjesta pod pozornicom i sjeli. Dva smo sata slušali recitacije i pjesme na čakavskom narječju, gledali smo nastup KUD-a, uživali u domaćoj besedi, kako bi se kod nas reklo. Čak je nono i zapjevao, a mojim ušima nije ništa draže od njegova glasa. Pljeskali smo, oboje zadovoljni i vedri, oduševljeni onime što smo čuli i vidjeli.

Moj nono i ja, posebna priča ovog planeta. Po povratku smo uzeli sladoled u slastičarni gdje sam ja pojela svoj prvi sladoled ikad. Rum-punč, omiljeni okus djetinjstva, kod sladoledara koji me poznaje još od dana kad nisam imala zube.

Prošlu sam noć doista planirala provesti drugačije. Kolumna je trebala biti napisana popodne, a večer sam mislila provesti s knjigom iz matematike. Na kraju sam matematiku ostavila na dnu torbe, netaknutu, a kolumnu pišem u ponoć iako je prije nekoliko sati trebala biti gotova.

Sinoć je bila jedna od onih noći za koje čovjek poželi da ne prestanu trajati, poželi da vrijeme stane, da potraje još dugo i da se pamti zauvijek. Kad bih mogla, tu toplinu u srcu opisala bih, no ne mogu. Znam da će moj nono grijati moje srce i kad ga ne bude, a dok ga još imam i dok mi je tu, na njegovo “ala gremo” ja ću reći “homo!” pa kud god…

I zaista, ovo je moje ljeto. Ono ljeto što ti nahrani dušu za par godina. Prošla noć bila je samo šlag na torti, moje zbogom ljetu na najjednostavniji, a najbolji mogući način, uz najbolje društo. Bio je to moj topli pozdrav gradu uz čovjeka koji je tu odrastao. S njim na našoj rivi, uz čakavsku besedu i muziku, uz pozdrave starih mještana što nonu po putu viču “Zdravo Braco!”, mojem je odmoru i ljetu došao kraj.

Iako mnoge stvari planiramo jer vjerujemo da je dobar plan garancija za savršenstvo, život ipak nema plana. Osjećaji nas povedu i potrebno je samo im se dati. Sinoć sam se, bez šminke, u ravnim tenisicama i zavezanom kosom, osjećala vrlo lijepom. Bila sam nasmijana, opuštena, ruku pod ruku s nonom koji je u mom životu ono što je u graditeljstvu stup potporanj.

Nikada ne odgađajte one koje volite. Odgodite sve drugo. Pustite planove k vragu, jer vrijeme se nadoknaditi ne može. Koristite prilike koje vam život nesebično daruje, i skupljajte voljene oko sebe da vas griju dok su još na ovom tlu. Ljubav je neodgodiva, najljepši ukras i nakit koji se može pronaći na vašim usnama i u vašim očima.

Jednom ću i ja proći ovim gradom s vlastitim djetetom pod svojom rukom. Reći ću mu “E vidiš, ovdje smo moj nono Vlado i ja jedno drugo držali čvrsto, ni magneti se tako ne mogu spojiti…”, a to će dijete u mome glasu prepoznati ljubav. Tome ću ga učiti, da daje ljubav i bude ljubav. Da o njoj samo ne priča, već da ljubav cijeni, čuva i da je živi. Takve ljubavi jesu život. Nesebične, velikodušne, hrabre, takve ljubavi gore i kad se tijela ugase. Zbog njih se živi, a s njima umire.

 

Foto: Laura Troha

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close