Zdravlje

Iz ovog razloga teško nam je biti na dijeti

Ova saznanja mogla bi objasniti zašto se tako teško držati dijete. Misteriozno je zašto nas i dalje preplavi osjećaj zadovoljstva u očekivanju nagrade kada je više ne tražimo.

Pokus s bojama

Studija je skenirala mozgove 20 volontera mjereći moždanu aktivnost ubrizgavanjem radioaktivne kemikalije. Nastale su snimke mozga u boji. Sudionicima pokusa plaćeno je 1.5 dolara da pronađu crvena područja na snimci i 0.25 dolara za zelena.

U slijedećem koraku, nisu dobili nagradu za pronalaženje boja. I tu sad stiže iznenađenje. Iako im nije plaćeno da nađu određene boje, ipak su se automatski fokusirali na traženje crvenih objekata pa se pokazalo pojačano lučenje dopamina kao da opet stiže nagrada za njihov trud.

Oblike drugih boja pronalazili su sporije jer su ih možda crveni objekti ometali. Prijašnje iskustvo u kojem su dobili novac i dalje je uzrokovalo lučenje hormona sreće iako više nisu očekivali nagradu.

Nagradite se nečim što volite raditi

Čini se da kad vidimo krafnu, mozak počinje lučiti dopamin zbog prijašnjeg iskustva zadovoljstva iako uopće u tom trenutku ne želimo jesti krafnu. Tu nam treba puno samokontrole. Samokontrola je težak proces i mnogo stvari utječe na sposobnost da ne žudimo za nečim što za nas nije dobro.

Pročitajte više na telegram.hr


 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close