AutomotoTechIzdvojeno

Iz MC Nikola Tesla mole da im se ukloni punionica za električne automobile

EKSKLUZIVNO

Iz Memorijalnog centra Nikola Tesla, točnije Muzeja Like Gospić koji upravlja s Tesli posvećenom muzeju, mole da se ukloni uređaj koji je danas iznimno tražen na većini atraktivnijih lokacija u svijetu – punjač za električna vozila


Portal Lika Club u posjedu je  dokumenta iz gospićkog Teslinog muzeja, koji je upućen tvrtci E.V.A. Blue d.o.o. 15. srpnja 2021. godine. Dokument nam je ustupio Igor Kolovrat, vlasnik tvrtke i osoba koja je davne 2014. godine memorijalnom centru donirala  punionicu za električna vozila koja je tada bila rijetkost u Hrvatskoj, u protuvrijednosti oko 45.000 kuna.

Punionica se vidi na fotografiji s Nikola Tesla Rallyja iz 2019. godine u urednom stanju.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

U dokumentu koji objavljujemo, ravnateljica Kolak u prvom odlomku prvo navodi kako punionica nije funkcionalna većinu vremena i kako korisnici imaju problema pri korištenju, te kako nemaju nikakvu dokumentaciju o servisiranju. Nakon toga slijedi nekoliko tvrdnji koje bi se mogle nazvati bizarnima.

Što je u dokumentu bizarno?

Prva bi bila “određene oscilacije u naponu struje”, i da im to šteti radu blagajne. Nije jasno što to točno znači i koje su to određene oscilacije, no jasno je da je riječ o lokalnom problemu koji bi trebao biti rješen od strane električara ili zaposlenika MC Nikola Tesla na samoj fizičkoj lokaciji.

Drugo, nakon toga, iz Muzeja Like navode da su pokušali utvrditi tko je taj uređaj uopće nabavio i postavio u MC Nikola Tesla.

“U Memorijalnom centru Nikola Tesla” Smiljan, u travnju 2014. g., uz prisutnost nama nepoznatog, tadašnjeg zaposlenika Gradske uprave, s Vaše je strane postavljena punionica za električna vozila.” – rečenica je iz dokumenta.

U Muzeju otvoreno tvrde da  ne znaju tko je bio prisutan postavljanju punionice. Ako uzmemo u obzir da punionica za električna vozila nije “stalak” koji se stavi za 5 minuta, već ozbiljan tehnički uređaj za čije postavljanje treba više sati te je to kompleksniji tehnički zahvat koji traje i po nekoliko sati, treba imati na umu da je ovo bizarno objašnjenje.  Tko je iz Gradske uprave, i na samom ulazu ispred blagajne Memorijalnog centra Nikole Tesle, bio prisutan na postavljanju? U Muzeju ne znaju.  Isto tako, samom postavljanju je teoretski i praktično morao biti prisutan i netko od zaposlenika Muzeja Like odnosno Memorijalnog centra Nikola Tesla.

Treće, u  nastavku dokumenta iz Muzeja Like objašnjavaju da su u medijima čitali da postoji “Darovnica Smiljanu i Gospiću”, te šalju linkove iz medija.  Nakon toga, iz Muzeja Like tvrde da su provjerili i svoju Arhivu ali i arhivu Grada Gospića.  Tko je dozvolio postavljanje punionice za električne automobile?  Na ovo pitanje nitko nema odgovor, ni Muzej Like, niti Grad Gospić, a niti netko treći.

Četvrto, na kraju dokumenta, iz gospićkog Muzeja Like kolovrata iz tvrtke E.V.A. Blue d.o.o. mole da im se ukloni punjač za električne automobile, koji je uzgred rečeno, postao standard za svaku atraktivniju lokaciju u svijetu. Ta atraktivnija lokacija u svijetu bi trebao biti i Smiljan kod Gospića, mjesto gdje se Tesla rodio. No, iz ovog dokumenta jasno je da se traži uklanjanje punjača.

 

 

Kolovrat odgovorio oštro, navodi i tko je iz Grada Gospića bio prisutan

Na ovaj dokument koji je dobila tvrtka E.V.A. Blue d.o.o., očitovao se i prozvani Kolovrat, idejni začetnik Nikola Tesla EV Rallyja koji je sve do ove godine uvijek posjećivao Smiljan s desecima električnih automobila iz cijele Europe. Odgovor Muzeju Like kopiramo u cijelosti istovrijedno kao i gornji dokument.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

 

Poštovana, nastavno na vaš dopis iz maila naniže te istog poslanog i putem pošte vezano za punionicu koja se nalazi U MC Nikola Tesla postavljena s naše strane, a vezano za vaše upite iz dopisa:

– Postavljanje punionice dogovoreno je s 2014.g s tadašnjim zamjenikom gradonačelnika, g.Ivanom Biljanom koji je sve koordinirano s djelatnikom zaduženog za održavanje i struju u MC Nikola Tesla

– Punionica je s naše strane postavljena kao dar tj. donacija jer smo smatrali da je bitno da u rodnom mjestu Nikole Tesle po čijemo smo imenu nazvali naš reli bude simbol napretka i tehnologije tj. svega onoga što njegovo ime i danas predstavlja. Formalno nikad nije predana dokumentacija jer smo bezuspješno s tadašnjim, a i narednim gradonačelnicima htjeli dogovoriti da se i medijski poprati sam čin “darivanja” uz određenu ceremoniju tijekom relija međutim kako god vi to htjeli nazvati, ono što je nekome dato je dar bez obzira na komad papira. Vezano za održavanje tj. servisiranje, 2014-2016. mi smo punionicu servisirali i održavali besplatno tj. bez financijske naknade međutim smatramo da je to nakon tog roka zaista vaša obaveza. Punionica i radovi postavljanja koštali su cca 45.000 kn te smo u nekoliko navrata dolazili i otklanjali kvar što doduše možemo nastaviti i dalje ali uz financijsku naknadu.

Ukoliko stvarno želite da punionicu uklonimo, s moje strane sigurno neće biti protivljenja pogotovo kad se uzme u obzir vaš pristup te postupci gđe.Krpan koji su krajnje neprilični i neprofesionalni. Drugi gradovi ili općine bi objeručke prihvatili ovakav dar bio on formalan ili ne, te se potrudili kapitalizirati na njemu što kod vas očito nije slučaj. Dapače, s vaše strane dolaze samo nekonstruktivni prijedlozi da ne upotrijebim kakvu grublju riječ i to u vrijeme kad se napori promocije Hrvatske kao Domovine Nikole Tesle konačno dolaze do izražaja vi biste da vam se punionica ukloni?!

Ponovljam još jednom, ukoliko to stvarno želite, molim vas potvrdu putem maila kako bi mogli organizirati naše djelatnike da je dođu ukloniti ali također i medije jer “nijedan PR nije loš PR” obzirom da smo već morali istrpiti negativne posljedice piskaranja gđe.Krpan na zidu Britanskog Veleposlanstva (jednog od naših ovogodišnjih Sponzora) za što se doduše višestruko ispričala pa je sve prošlo bez pravnih posljedica zbog našeg ljudskog pristupa koji vama očito nedostaje.

Oštar odgovor Kolovrata dao je neke odgovore na nejasnoće koje postoje u tvrdnjama Muzeja Like. Punionicu je dogovorio Ivan Biljan, bivši HDZ-ov zamjenik gradonačelnika Grada Gospića.

Kolovrat tvrdi i da je ravnateljica Krpan “piskarala” na zidu Britanskog Veleposlanstva, što je uspješno rješeno jer se višestruko ispričala i što mu je nanijelo negativne posljedice.

S obzirom da iz Muzeja Like nisu pozivali medije na uklanjanje punionice za električne automobile, problem još nije rješen.

Kolovrata iz tvrtke E.V.A. Blue d.o.o. ususret novoj turističkoj sezoni i većem prometu u Memorijalnom centru Nikola Tesla ponovno smo kontaktirali kako bi provjerili što se dogodilo u međuvremenu.

Oni su se složili da uklonimo punionicu i to je bio kraj naše komunikacije.

Za kraj, provjerili smo web stranicu Memorijalnog centra Nikola Tesla, kako bi vidjeli je li punionica uopće istaknuta kao opcija za posjetitelje. Na sljedećoj karti vidljivo je da je na mjestu punionice samo “trijem”.

Zaključno, jasno je da iz Muzeja Like ne žele navedenu punionicu električnih vozila imati u sastavu Memorijalnog centra Nikole Tesle, iako je Tesla svjetski inovator kojeg sami promoviraju na dnevnoj bazi.

Kako će se završiti ova bizarna situacija o električnoj punionici u Teslinom Smiljanu?


 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close