Tehnologija

Istraživanje: Zbog korištenja marihuane raste prodaja nezdrave hrane

U SAD-u je provedeno novo istraživanje kako legalizacija kanabisa utječe na prodaju brze hrane, kao što su na primjer keksi, sladoled i čips


Već je poznato, dapače stereotip je, da konzumiranje marihuane izaziva potrebu za grickanjem, no sada je i znanstveno provjereno. Jesu li riječ samo stereotipu ili česti konzumenti marihuane zaista imaju potrebu više jesti kad se napuše?

Porasla prodaja visokokalorične hrane

Tim s Državnog sveučilišta u Georgiji odlučio je proučiti učinak legalizacije na konzumaciju nezdrave hrane, piše IFLScience. Svoja otkrića objavili su u časopisu Economics & Human Biology. Možda će zvučati pomalo neozbiljno, dok ne uzmete u obzir da je oko 42 posto američke populacije pretilo, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Znanstvenici su uzeli maloprodajne podatke o kupnji visokokalorične hrane. Koristili su vremenske razlike između uvođenja zakona u različitim državama kako bi izmjerili učinke legalizacije na prodaju. Vjerojatno se nećete šokirati, ali da legalizacija kanabisa je zaista povezana s povećanom prodajom brze hrane.

“U državama koje su legalizirale marihuanu mjesečna prodaja brze hrane povećala se za 3,2 posto“, napisali su istraživači. “Točnije, mjesečna prodaja visokokalorične hrane porasla je za 3,1 posto za sladoled, 4,1 za kolačiće i 5,3 posto za čips”.

Tim primjećuje da zapravo postoji vrlo malo dokaza koji podupiru vezu između kanabisa i konzumacije hrane, iako će gotovo svatko tko je probao marihuanu potvrditi da je u nekom trenutku dobio “munchies”, kako se u Americi naziva porivom za grickanjem, nerijetko izazvan konzumacijom marihuane.

Problem s kojim se bori i Hrvatska

Budući da je legalizacija kanabisa u mnogim državama SAD-a nedavna, prilike za proučavanje se tek stvaraju. Istraživanja poput utjecaja droge na vozačke performanse i smrtnih slučajeva na radnom mjestu se još moraju provesti.

Prethodne studije proučavale su izravne učinke kanabisa na zdravlje, ali ovo je prva koja je pronašla poveznicu između legalizacije kanabisa i prodaje nezdrave hrane. Iako sve droge imaju i svojih loših strana, često se ustanovilo da je kanabis daleko sigurniji od svima omiljene “droge”, alkohola, koja godišnje uzrokuje 2,8 milijuna smrtnih slučajeva.

“Naša otkrića mogu biti posebno relevantna iz perspektive donošenja politika, u trenutku kada više saveznih država razmišlja o legalizaciji marihuane dok se istovremeno bore s epidemijom pretilosti“, napisao je tim. Sa sličnim se problemom bori i Hrvatska. Kod nas svaka druga osoba starija od 18 godina, njih 57,4 posto, ima prekomjernu tjelesnu težinu. Pri tome je najviše muškaraca (67,6 posto). Ako usporedimo Hrvatsku s ostalim zemljama Europske unije, udio odraslih osoba s prekomjernom težinom znatno je viši od europskog prosjeka.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close