Intervju

INTERVIEW – Marin Piletić: Novska je centar gaming industrije i grad u kojemu ni jedno dijete nije ispod crte kod upisa u vrtić

GRADONAČELNIK NOVSKE

Gradonačelnik grada Novske Marin Piletić jučer je gostovao u Facebook liveu Lika Cluba.


Kao jedno od novih lica na gradonačelničkoj sceni, gradonačelnikom Novske Piletić je postao na izborima 2017., na kojima je u prvom krugu, s 53,28 posto glasova pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Vladu Klasana. Sada već na kraju mandata, svojim djelovanjem, mjerama i projektima istaknuo se kao izuzetno efikasan i proaktivan. Među brojnim projektima koji su obilježili njegov mandat ističe se gaming inkubator Sisačko-moslavačke županije PISMO koji je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara.

Koji su sve projekti pokrenuti u Novskoj za njegovog mandata, je li uspio ostvariti sve što je planirao te hoće li se kandidirati na nadolazećim lokalnim izborima, pročitajte u sažetku razgovora.

Više od tri godine je prošlo otkako ste došli na čelo Grada Novske. Bliži se kraj Vašeg mandata, kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

U našem programu koji smo 2017. nazvali “Novska na 1. mjestu” zacrtali smo si 62 cilja, projekta i aktivnosti koje želimo realizirati u mandatu. Pratimo statistiku, realizirali smo preko 80 posto našeg programa i napravili puno više od onoga što smo obećali.

Novska je danas jedno od najvećih gradilišta u Sisačko-moslovačkoj županiji, centar gaming industrije, grad u kojemu niti jedno dijete nije ispod crte kod upisa u vrtić i grad koji ima novu osnovnu školu. Od prazne poduzetničke zone 2017. imamo prve investitore, sve do covida broj radnih mjesta je rastao u protekle tri godine. Ne možemo reći da nismo zadovoljni, ali još je mnogo posla pred nama do kraja ovog mandata.

Koje projekte i mjere ostvarene za vašeg mandata biste izdvojili kao najvažnije?

U kampanji smo si zacrtali da ne želimo iz godine u godinu imati listu čekanja za upis djece u vrtić. To je bila jedna od najboljih demografskih i socijalnih mjera, Novska je u tri godine dobila dva nova vrtića i više nemamo liste čekanja.

Ono po čemu je Novska postala medijski najprepoznatljivija je projekt “Sisačko-moslovačka županija – središte gaming industrije” koji okuplja mlade ljude koji se bave informatikom, grafičkim dizajnom i programiranjem. Dobar dio njih je došao izvan novljanskog područja, u Novskoj našao svoj drugi dom i priliku za ostvariti svoje poslovne želje.

Koliko novca je Novska u posljednje 3 godine ugovorila i povukla novca iz EU fondova?

Prošle godine gradski proračun Grada Novske je ostvaren s 70 milijuna kuna. Ove pandemijske i recesijske godine pokrenuli smo investicije u iznosu od 166 milijuna kuna – što je gotovo 100 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. 98 posto je financirano iz EU sredstava i gotovo nema tjedna da nam ne bude odobren neki novi projekt.

Najatraktivniji i najzanimljiviji je svakako projekt gaming inkubatora. Nedavno smo ga posjetili, a sada nas zanima što je on donio Novskoj i njezinim građanima? Možete nam navesti konkretne primjere.

Ovaj projekt je vezan uz mlade ljude koji se bave informatikom, programiranjem i izradom video igara –  jednom od najbrže rastućih industrija u svijetu. Kroz projekt smo obnovili dvije derutne zgrade u samom centru Novske, dali im novi sadržaj i potaknuli mlade ljude da uđu u ovaj sektor. Mnogi od njih su se danas zaposlili, a mnogi već zapošljavaju i neke druge…

U našem poduzetničkom inkubatoru je registrirano već 40 tvrtki koje se bave ovom industrijom i koje iz Novske mogu surađivati s Japanom, Južnom Korejom, Australijom, Kanadom, SAD-om… Naš inkubator je vrhunski opremljen sa svim studijima koji su potrebni za izradu video igara. Jedan takav komplet usluga koji nudi naš poduzetnički inkubator PISMO od Novske pa do Londona – nećete naći.

Kako ste zadovoljni razvojem poduzetništva u gradu i kojim sve mjerama pomažete svojim poduzetnicima? Jeste li davali pomoć poduzetnicima u korona krizi?

Smanjili smo javne namete, poreze, prireze, komunalne doprinose, zakupe i sve ostalo što je bilo u našoj nadležnosti.

Unatoč svim okolnostima koje su nas od ožujka zadesile, novljansko poduzetništvo i obrtništvo poprilično je žilavo. Imamo investicije u našoj poduzetničkoj zoni, ali i kod postojećih gospodarskih subjekata. Najveći broj zaposlenih je u drvnoj industriji, imamo nekoliko jakih drvoprerađivača i sve do jedan je u ovoj krizi pronašao snage da tvrtke opstanu, da se pronađu nova tržišta, a čak pojedini i da pokrenu nove investicije i otvore nova radna mjesta.

Koliko nam je poznato, Grad Novska je jedno od najvećih gradilišta na području Sisačko moslavačke županije. Koji su sve radovi i projekti u tijeku?

Projekt Aglomeracija Novska jedan je od najvećih komunalnih projekata ikad provođenih u Novskoj. Obnavljamo stari Hotel Knopp u samom centru Novske, investicija je vrijedna 32 milijuna kuna, kao i Hrvatski dom u Rajiću koji bi imao ispostavu Gradske knjižnice i Dječjeg vrtića. Gradimo paralelno dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Koristeći EU sredstva dobili smo novac za obnavljanje doma u Paklenici, za potrebe Centra za ponovnu upotrebu drveta i za Centar za ruralni razvoj. U Jazavici radimo međunarodni izviđački kamp, obnavljamo staru područnu školu, tu je i obnova županijskih i nerazvrstanih cesta…

Puno se radi i nema prigradskog naselja ili dijela Novske u kojemu se ne realizira neka investicija. Svi ti projekti generiraju novo zapošljavanje. U protekla tri mjeseca Grad Novska je zajedno sa svim svojim tvrtkama i ustanovama te našom razvojnom agencijom NORA-om uspio kroz projekte osigurati 142 plaće financirane iz EU sredstava.

Kako napreduje projekt Aglomeracije Novska? Što je sve obuhvaćeno investicijom i kolika je vrijednost cjelokupnog projekta? U kojem roku očekujete završetak?

Radi se o projektu izgradnje kanalizacije u mjestima u kojima još uvijek komunalna mreža za odvoz otpadnih voda ne postoji. Rekonstruiramo vodovodnu mrežu u naselju Novska i radimo jedan veliki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.u naselju Bročice. Sve to je vrijedno 123 milijuna kuna.

Radovi su u tijeku i Novska je poprilično “raskopana”. Kad god krenu radovi u određenom mjestu, pošaljemo svim našim sugrađanima pismo u kojemu ih molimo za strpljenje i razumijevanje. Ukoliko sve bude po planu, radovi bi trebali biti završeni do Badnjaka 2021. godine,.

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i koje su najvažnije pronatalitetne mjere koje provodite?

Ne možemo biti nezadovoljni, ali voljeli bismo da pronatalitetne mjere koje smo pokrenuli daju više rezultata. Najbolje demografske mjere svakako su radna mjesta i smještaj u vrtiću. Činjenica da smo od jednog vrtića u 2017. došli do standarda da u Novskoj djeluju tri vrtića, dovoljno govori kolika je potreba. Nije to nikakav demografski boom, čak mislim da je i blagi pad, ali u odnosu na ostale sredine, posebice Slavoniju u koju Novska geografski i pripada, mi smo tu još poprilično dobri.

Što biste izdvojili kao najveće probleme s kojima se susrećete u svom radu?

Gotovo svakodnevno bih mogao izlistati na desetke problema. Za nas su to izazovi koje više ili manje uspješno savladavamo – rokovi, administracija, pomanjkanje sredstava kad moramo financirati sami projekte… Imamo zaista dobar tim koji provodi projekt “Novska na 1. mjestu”, širimo ga neprestano i educiramo ljude, i postojeće i nove koji dođu u sustav javne uprave.

Pitanje za opuštanje. Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Uvijek se nađe neka dobra knjiga za pročitati ili druženje s obitelji. Koristim svaki slobodan trenutak da se posvetim odgoju svoja dva sina i svojoj supruzi.

Koji su Vam planovi do kraja mandata, što građani od Vas još mogu očekivati do izbora?

Pred nama je još pola godine i uložit ćemo sve snage da realiziramo projekte koje smo započeli. Posvetit ćemo se otvaranju novih radnih mjesta, potpisivanju novih ugovora s investitorima u poduzetničkoj zoni, nekoliko natječaja je upravo u tijeku. Od 1.1. će biti čitav niz novih mjera za naše poduzetnike kako bismo im u ovim vremenima covida omogućili da lakše posluju i da uz našu podršku otvaraju nova radna mjesta.

A dalje?

Jučer su bili unutarstranački izbori, treći put sam potvrđen za predsjednika gradske organizacije koja donosi takvu odluku. Zatražit ću još jedan mandat za gradonačelnika Novske. Za očekivati je da će ta odluka biti donesena, a onda je, naravno, opet sve na našim sugrađanima koji će reći je li sve ovo što smo radili bilo dobro. Ali s obzirom na to da ja vjerujem u Novsku, vjerujem da i Novska vjeruje u mene i čitav moj tim.

Koja je poruka gradonačelnika Novske? Mogu li se raditi velike stvari iz malog mjesta?

Apsolutno, ali bez tima, bez ljudi koji imaju volju da ideje pretvore u konkretna djela – ne. Mala mjesta su sredine u kojima je ideje puno lakše realizirati nego u većim sredinama. Zato pozivamo u naš grad sve one koji se vole okušati u projektima koje nudimo. Naša vrata su uvijek otvorena, Novska je zapadni ulaz u Slavoniju, a mi kao Slavonci (mnogi od nas i vuku korijene iz Like), dobri smo domaćini i volimo svoj kraj. Želimo ga oplemeniti i učiniti sve što je u našoj moći da, ne samo Novska, nego i čitav taj dio Slavonije živi puno bolje nego dosad.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close