Tech

Internetu prijeti kolaps!

Budući da ne uspijeva držati korak s našom beskrajnom potrebom za sve bržim prijenosom informacija, Internet se polako, ali sigurno bliži ispunjenju svih svojih kapaciteta, upozoravaju znanstvenici. Stoga su prošli mjesec na sastanak Londonskog kraljevskog društva pozvani vodeći inženjeri, fizičari i telekomunikacijske kompanije kako bi pokušali ustanoviti kako riješiti ovaj problem.


“Procvat tehnologije, poput internet televizije, streaming servisa i sve moćnijih računala znatno je povećao opterećenje komunikacijske infrastrukture. Kablovi i optička vlakna koja šalju informacije u naša računala, pametne telefone i tablete svoj će limit dostići u idućih osam godina. Brzina interneta u posljednjem desetljeću povećana je za pedeset puta, a optički kablovi dostigli su maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu provoditi više svjetlosti nego što to čine sada”, za DailyMail navodi Andrew Ellis, profesor sa Aston Sveučilišta u Birminghamu.

Internet kompanije uvijek imaju mogućnost postavljanja dodatnih kablova, ali ovakva metoda je poprilično skupa, tj. cijena je dvostruko veća. Ono što također predstavlja problem je i količina struje potrebne za prenos podataka. Naime, što je internet brži, potrebno je više energije.

“Internet samo za prijenos podataka sada troši istu količinu energije kao avioindustrija, što iznosi 2 posto utrošene energije razvijenih zemalja. Ako tome dodate eletričnu energiju koju troše elektronski uređaji, postotak raste do 8 posto”, dodaje Ellis.

Postavljanje novih kablova značilo bi da bismo bez energije mogli ostati u roku od 15 godina.

“Zbog toga je potrebno o ovom problemu raspravljati već sada, odnosno utvrditi što sve možemo učiniti kako bismo spriječili buduću krizu i osvijestiti što se može dogoditi ako u budućnosti ne poduzmemo ništa po tom pitanju”, zaključuje profesor Ellis.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close