Ličko-senjska županijaDruštvene mreže

INTERNET PRIJEVARA Umirovljenica iz Otočca nepoznatoj osobi uplatila nekoliko tisuća eura

U protekla 24 sata na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, tri prometne nesreće i jedno narušavanje javnog reda i mira.


Policijski službenici Policijske postaje Otočac su jučer zaprimili prijavu 65-godišnje hrvatske državljanke da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj, te je ona do 24. rujna 2020. godine u svrhu navodnih troškova postupka na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Internet prijevare su sve češće i raznih modusa (načina izvršenja).

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:

• obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
• molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
• traženje osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
• molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
• nepersonalizirane poruke,
• mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.

“Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih”, poručuje policija.

U vremenu od 20. do 24. rujna 2020. godine u mjestu Vrebac, u lovištu čiji je lovozakupnik trgovačko društvo s područja Gospića, nepoznati počinitelj oštetio je žičanu ogradu oko prostora za uzgoj jelena.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca, Senja i Karlobaga.

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Gospića, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close