Tech

Internet Explorer odlazi u povijest

Microsoft je u utorak i službeno priznao da prestaje razvijati Internet Explorer iako će tehničku podršku za dosadašnje verzije preglednika pružati još godinu dana


Microsoftov Internet Explorer u utorak je “preminuo” nakon “duge bolesti”. Bilo mu je 20 godina… – ovako glasi jedan od komentara američkih kolumnista na odluku Microsofta o gašenju preglednika koje je bio sastavni dio svih verzija Windowsa, od 1995. do danas.

Microsoft je u utorak i službeno priznao da prestaje razvijati Internet Explorer iako će tehničku podršku za dosadašnje verzije preglednika pružati još najmanje godinu dana.

Umjesto u javnosti vrlo nepopularnog Internet Explorera, Microsoft će u Windowsima 10 ponuditi Spartan koji će se po svojim karakteristikama moći natjecati s konkurentskim Chromeom i Firefoxom. Kako će se on u konačnici zvati još nije poznato. IE 11 pak će ostati kao nužna opcija za aplikacije i interne stranice dizajnirane za ovaj browser.

Od vrha do dna

Internet Exploreru posljednjih je godina neprestano padala popularnost, ponajprije zbog sigurnosnih propusta, a onda i njegove nemogućnosti da se inovacijama i brzinom suprotstavi Googleu i Mozilli. No, nije uvijek sve bilo crno jer prije nešto više od 10 godina Internet Explorer imao je udio veći od 90 posto.

Windowsi su bili na velikoj većini računala u svijetu, a skoro svi njihovi korisnici internetom su surfali upravo preko Explorera. Prvi problemi počinju 2004. kada dolazi Firefox nastao na krilima ugaslog Netscapea. Zbog sigurnosnog skandala 2006. kada su stručnjaci u Internet Exploreru otkrili stotine “rupa”, tadašnji preglednik broj 1 došao je na loš glas, a nije trebalo dugo da ga mediji počnu proglašavati najgorim na svijetu.

Sve to Firefoxu je omogućilo strelovit uspon prema vrhu, ali to se ipak nije dogodilo. U toj namjeri Mozillu nije spriječio Microsoft već Google koji je 2008. lansirao svoj Chrome, danas najpopularniji preglednik na svijetu.

Chrome mu je postao nedostižan

Posljednjih nekoliko godina Internet Explorer “plivao” je između drugog i trećeg mjesta, a njegov udio bio je više nego dvostruko manji od Chromeovog. Iako je Microsoft njegove posljednje verzije modernizirao i popravio sigurnosne rupe, to nije bilo dovoljno da mu se vrati stara slava. Ona je za IE postala nedostižna prije više od 10 godina.

 


 

Tekst i foto: 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close