Kolumne

Ide Uskrs, farbaju se jaja!

Ušli smo u Uskrsni tjedan što znači da će nam sljedećih nekoliko dana proteći u pripremanju i čišćenju kuće te bojanju jaja i pripremi Uskrsne košarice.
Kako se nekoć pripremala Uskrsna košarica i bojila jaja?
Jaja su se prije bojila samo prirodnim bojama i to najčešće u ljusci od luka ili cikli. Najpoznatija i najčešća boja bila je tamno crvena ili bordo koja se dobivala kuhanjem jaja u ljuskama od ljubičastog luka pa su nijanse varirale ovisno o količini ljuske. Bordo boja još bi se dobivala i kuhanjem jaja u cikli, dok se smeđa mogla još dobiti i kuhanjem jaja u ljuskama oraha. Ponegdje se moglo naći i blago zelenkasto jaje koje bi se bojilo tako da se jaje kuhalo s listovima špinata. Razne nijanse ili kombinacije boja dobivale su se još kuhanjem jaja u mrkvi ili soku od šipka ili grožđa, a često su se znale i kombinirati ove namirnice pa se boja ili nijansa jaja nije mogla ni definirati.
Kako bi se domaćice pohvalile svojom košaricom ona se morala razlikovati od ostalih, a to je između ostalog bilo upravo s ukrašavanjem jaja. Jaja su se ukrašavala lišćem, cvijećem ili travom. Svaka biljka stavila bi se na jaje te bi se čvrsto omotala krpom ili gazom te bi se tako zamotano jaje stavljalo kuhati. Nakon kuhanja jaje bi se odmotalo, a na mjestu gdje je biljka bila pričvršćena ostao bi njen otisak. Najčešće su djeca bila ta koja su danima prije tražila najljepše bilje u vrtu s kojim će im majke i bake ukrasiti Uskršnja jaja. Osim biljkama jaja su se ukrašavala i voskom, tako da se vosak otopi nad svijećom te ga se iglom ili treščicom nanese na jaje. Ovakav način ukrašavanja iziskivao je puno strpljenja i kreativnost. Šare napravljene voskom bile bi vidljive tek nakon što se jaje oboji, a vosak se ukloni struganjem Nisu sve žene imale strpljenja za ovaj način ukrašavanja jaja pa su one koje su to znale i uspijevale bile posebno cijenjene. Jaja bi se pripremala i po nekoliko dana kako bi na dan Uskrsa njihova košarica bila zamijećena. Djeca bi se tako tuckala jajima jedni s drugima, djevojke bi onim mladićima koji su im se sviđali poklanjale posebno ukrašena jaja ili prijateljica prijateljici.
Danas je bojenje jaja izgubilo svoje čari jer svi kupujemo gotovu i umjetnu boju te jaja obojimo za čas te ih ukrasimo također kupljenim naljepnicama ili sličicama. Ima i gotovih već obojenih pa ih možemo i kupiti. Bojanje jaja više nam nije uzbudljivo niti bitno već to radimo „eto tako – reda radi“. Na sreću ipak postoje osobe koje čuvaju i vole tradiciju pa tako i bojanje jaja rade kao nekada i tako uče druge, a sve što je posebno postaje vrednije i cjenjenije. S toga probajte i vi svojim prijateljima, simpatiji ili nekoj dragoj bliskoj osobi pokloniti jedno takvo tradicionalno obojeno jaje. Osim što će te izmamiti osmijeh na lice te osobe bit će joj i drago jer ste ipak uložili svoj trud u to. Zabavno je, tradicionalno, a zbog prirodne boje i zdravije. Vrijedi pokušati, zar ne?

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close