Tech

Hyperloop vlak između Beča, Budimpešte i Bratislave

Hyperloop Transportation Technologies postigao je dogovor sa vladom Slovačke za istraživanje mogućnosti da se njihov hyperloop, peti model transporta, odnosno putovanje kroz cijev u kapsulama koja prevozi putnike brzinom i do 1200 km/h, sagradi upravo ondje.


Prema pisanju Wall Street Journala, linija bi povezivala Bratislavu s Bečom i Budimpeštom, a iz kompanije su rekli da bi se u punoj brzini od Bratislave do Beča koja je udaljena oko sat vremena vožnje moglo stizati za oko osam minuta, a od Bratislave do Budimpešte za 10-tak minuta.

Idejni začetnik je Elon Musk

Ipak prometni stručnjaci upozoravaju da je vrlo malo vjerojatno da će hyperloop putovati punom brzinom jednostavno zato što bi i od najmanjih skretanja putnicima bilo zlo. Ideju Hyperloopa predstavio je 2013. godine Elon Musk, šef Tesla Motorsa i Space X-a. Inženjeri su se primili posla kako bi ovaj futuristički tip prijevoza bio pretvoren u stvarnost.

Dvije konkurentske tvrtke sa sjedištem u Los Angelesu, Hyperloop Transportation i Hyperloop Technologies, obje planiraju graditi manje verzije hyperloopa u Kaliforniji i Nevadi kako bi dokazali da je takav sustav moguć.

Upitna profitabilnost projekta

Osim ogromne tehnološke zahtjevnosti u realizaciji ovog projekta, stručnjaci upozoravaju kako bi takav sustav transporta teško bio profitabilan s obzirom na ovelike troškove izgradnje sustava koji bi iznosili milijarde dolara.

No, kako piše WSJ, zanimljivo je to kako Hyperloop Transportation uglavnom financiraju njezinih 450 zaposlenika diljem svijeta koji povremeno rade na projektu za vlasničke udjele u projektu, uz to što su na puno radno vrijeme angažirani u kompanijama poput Boeinga i NASA-i.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: wired

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close