Turizam

Osmijeh kao element kvalitete usluge : Hrvatska na samom dnu liste

Hrvatska se prema osmijehu kao elementu kvalitete usluga smjestila na 35. mjesto od 37 zemalja s rezultatom tog mjerenja od 59 posto, što je znatno manje od svjetskog prosjeka koji je 83 posto, pokazao je novi “Smiling Report” 2015.


O tom su istraživanju u srijedu izvijestili iz agencije za tajnu kupnju “Heraklea”, koja u tom istraživanju sudjeluje već 12 godina za redom s mnogim drugim pružateljima usluga tajne kupnje u Aziji, Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ukupan rezultat pokazuje da se više od 83 posto djelatnika osmjehnulo kupcu, 87 posto ih je pozdravilo, a samo 56 posto ih je kupcu ponudilo dodatni proizvod, čime ovogodišnji rezultati na pitanje o osmijehu bilježe blagi porast u odnosu prema prošloj godini.

Rezultat o pozdravu jednak je kao u dvije potekle godine, a nuđenje dodatnih proizvoda, kao i u svim prijašnjim istraživanjima, ostvarilo je znatno niži rezultat od pozdrava i osmijeha.

Kupcima se najviše osmjehuju Irci

“Po istraživanju za 2015., Irci su ti koji se drugu godinu zaredom najviše osmjehuju, kao jedini s ostvarenih 100 posto u kategoriji osmijeha, a Gvatemala prednjači u pozdravu i dodatnoj prodaji”, ističe “Heraklea”.

Dodaje da Irsku po osmijehu s rezultatom od 97 posto slijede Španjolska i Švicarska te Grčka s 94 posto, a pri dnu ljestvice su Hong Kong s 48 posto i Macao s 53 posto.

Države koje su ostvarile najveće poboljšanje u usporedbi s 2014. su Rumunjska, Bugarska i Sjeverna Koreja. Po kontinentima – Europa i Sjeverna Amerika imaju najbolje rezultate od 87 posto, a slijede Južna Amerika s 84 posto te posljednja Azija s rezultatom od 65 posto.

Analizirajući industriju, najviše osmijeha dobili su korisnici u automobilskoj industriji, hotelijerstvu, financijskom sektoru i maloprodaji, te vrlo malo u transportnoj industriji.

Pročitajte više na n1info.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close