Tech

Hrvatski kombajn na poljima Europe

U desetoj godini od privatizacije tvrtke jučer je županjska tvrtka Same Deutz Fahre žetelice predstavila svoj najnoviji kombajn serije C6000. Tehnički direktor tvrtke Damir Kobaš kaže kako se radi o izuzetno kvalitetnom kombajnu, koji je po brojnim karakteristika bolji od konkurencije, ali i koji je razvijen u Županji od strane hrvatskih inženjera i radnika. Nastao je redizajnom i unaprjeđivanjem ranijih modela tako da je nastao model koji nudi bolje radne karakteristike, uštede u potrošnji goriva, manje rasipanje zrna…


“Serijska proizvodnja modela C6000 započinje na jesen i od njega očekuje značajne rezultate. On je prije svega namijenjen malim i srednjim poljoprivrednicima do 300 hektara obradive površine. Očekujemo stoga od njegove prodaje značajne rezultate”, kaže Kobaš.

Predstavljajući novi model kombajna rekao je da ga odlikuje izniman dizajn, koji potpisuje poznati svjetski studio Giugaro, kao i nove tehnologije. Kabina je dobila i mjesto suvozača, vožnja je udobna, a motor je tih. Postavkama skidanja ljetine upravlja se pomoću ‘jocsticka’. Opremljen je tako da može skidati sa polja sve vrste žitarica tako da je prilagođen za sva svjetska tržišta. “Ovo je gotovo savršen proizvod. Njegova tehnologija omogućava uštede u potrošnji goriva od 5-10 posto, a i rasipanje zrna je 15 do 20 posto manje. Znatno je učinkovitiji, a tijekom rada nije imao niti jedan kvar”, rekao je Stjepan Murat, agronom tvrtke na kojoj je skidana ljetina tijekom prezentacije rada kombajna C6000.

Poljoprivrednici iz okolice Županje s velikim interesom pratili su rad novog modela kombajna ističući kako se on ne može uspoređivati sa starijima. “To vam je kao kada bi uspoređivali fiću i mercedes. Dovoljno je vidjeti kako izgleda kao i sve što ima u kabini. Nažalost, s obzirom da će njegova cijena biti oko milijun kuna mi ćemo si ga moći teško priuštiti. Ovakve promocije su prigoda da vidimo dokle su došle te nove tehnologije ali i da vidimo gdje smo mi trenutno”, rekao je poljoprivrednik Dragan Modic koji obrađuje 70 hektara zemlje.

Same Deutz Fahre Žetelice prošle godine proizveo je 403 kombajna dok je ove godine plan proizvesti 430 kombajna. Čak 98 posto proizvodnje završava na inozemnim tržištima tako da se kombajni županjske tvrtke mogu vidjeti na poljima Francuske, Njemačke, Poljske Španjolske, Bugarske, Rumunjske… Ukoliko se odobre mjere EU očekuje se i kako će i veći broj hrvatskih poljoprivrednika odlučiti se za kupovinu nekoga od modela županjskih kombajna.


Tekst: poslovni hr
Foto: twojeagro.pl

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close