Tech

Hrvatska Konferencija otvorenih tehnologija

22. po redu, DORS/CLUC 2015 – konferencija za ljubitelje otvorenih tehnologija, održati će se od 18. do 20. svibnja 2015. godine u Zagrebu.


DORS/CLUC je jedna je od najvećih konferencija u regiji koja se bavi otvorenim tehnologijama, slobodnim softverom i Linuxom. Konferencija okuplja inozemne i domaće  stručnjake s ciljem razmjene iskustava i ideja. Harald Welde, Ivan Guštin, Theodore Ts’o, Mark Shuttleworth, Dobrica Pavlinušić, Brian Fitzgerald, Rasmus Lerdorf su samo neki od poznatih stručnjaka koji su sudjelovali na dosadašnjim konferencijama.

DORS/CLUC se sastoji od dva dijela: konferencijski dio i radionice. Konferencijski dio se uglavnom dijeli na poslovne teme, najnovija iskustva primjene slobodnog softvera i otvorenih tehnologija iz regije i svijeta u industriji te tehničke teme, primjerice, kako koristiti neku tehnologiju. Na radionicama, koje su najčešće orijentirane za tehničke korisnike, možete naučiti rješavati konkretne tehničke probleme i koristiti različitu tehnologiju slobodnog i otvorenog koda. Bili početnik ili napredni korisnik tehnologija slobodnog i otvorenog koda, vjerujemo da će vam DORS / CLUC 2015 osigurati tri dana zanimljivih predavanja, radionica, mnoštvo novih informacija te omogućiti da ostvarite nove poslovne kontkate. Za prijavu i najnovije obavijesti o konferenciji posjetite službenu stranicu konferencije: 2015.dorscluc.org

Hrvatska Udruga Linux Korisnika – HULK

Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promiče razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj još od 1996. godine. HULK je prepoznat kao središnje mjesto za savjetovanje, korištenje i popularizaciju GNU/Linux operacijskih sustava. HULK-ove funkcije su sljedeće: održavanje www.linux.hr portala, suorganizacija DORS/CLUC konferencije te sličnih, manjih FLOSS događaja (bilo virtualnih ili uživo preko manjih radionica i pozvanih predavanja), prilagođavanje Linuxa hrvatskom podneblju te doprinos razvoju slobodnog softvera.

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet -HrOpen

Krajem 1992. godine osnovana je Hrvatska udruga korisnika otvorenih sustava (Croatian Open system Users’ Group), skraćeno HrOpen. Danas se udruga zove Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet. HrOpen je samofinancirajuća, neprofitabilna udruga osnovana po uzoru na slične europske nacionalne udruge. Od 1993. do 1998. godine HrOpen je bio punopravna članica europske federacije korisnika otvorenih sustava  EurOpen (The European Forum for Open Systems), a od lipnja 2010. članica je OpenForum Europe čije je sjedište u Bruxellesu. Djelatnosti HrOpena obuhvaćaju promidžbu otvorenih tehnologija i slobodnog softvera i to kroz organizaciju edukativnih radionica, seminara, konferencija i sličnih događanja te pružanje pomoći i savjetovanja u implementaciji i primjeni otvorenih tehnologija kroz okupljene ekspertne skupine. Više detalja o Udruzi i djelatnostima je dostupno na Web stranici: www.open.hr.


 

Tekst i foto: linux za sve


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close