VijestiDom

Hrvatice rađaju sve kasnije, najviše u ranim tridesetima

DRUŠTVENE PROMJENE

Najveći udio porođaja po dobi majke, 34 posto, zabilježen je u dobnoj skupini rodilja starih od 30 do 34 godine. Slijede porođaji majki u dobi od 25 do 29 godina u udjelu od 27 posto. 19 posto porođaja je zabilježeno kod majki u dobi od 35 do 39 godina, a porođaji u ostalim dobnim skupinama su u znatno manjim udjelima, otkriva publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prenosi Index.hr.


U Hrvatskoj se već niz godina bilježi sve manji broj poroda u mlađim dobnim skupinama i porast broja poroda nakon tridesete godine života što možemo povezati s društvenim promjenama – produljenjem školovanja, kasnijim zapošljavanjem, nemogućnostima rješavanja stambenog pitanja, ali i promjenom stava prema formiranju obitelji. Sve manji broj žena odlučuje roditi u dobi koja je, prema biološkim i medicinskim kriterijima, optimalna za rađanje”, pojasnili su iz HZJZ-a.

Inače, ovaj trend promijenio se 2016. godine. Do te godine prvorotke su najčešće bile iz dobne skupine od 25 do 29 godina.

U 2019. godini u rodilištima Hrvatske je ukupno zabilježeno 35.985 porođaja s ukupno 36.635 rođenih beba.

Zanimljiv je podatak da je u prošloj godini bilo 208 rodilja maloljetnica. Tri rodilje imale su navršenih 14 godina, četiri manje u odnosu na 2017. U 2019. bilo je 667 rodilja mlađih punoljetnica (s navršenih 18 i 19 godina), dok ih je 2018. zabilježeno 666, a 2017. 752.

Nisku stopu rađanja u maloljetnica, s višegodišnjim trendom pada do 2019. godine, moguće je povezati s razvojem mreže savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih u službama školske i adolescentne medicine zavoda za javno zdravstvo, kao i medijskim pozornošću posvećenom zdravstveno-edukativnim programima i promicanju reproduktivnog i spolnog zdravlja mladih”, zaključuju iz HZJZ-a u izvješću o porođajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za 2019.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Index.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close