Hrvati na bitci dronova u Dubaiju

Tena Brnad

Iako su mnogi pomislili da su prizori na nebu iznad Dubaija proteklog vikenda dio scenografije nekog holivudskog blockbustera, riječ je bilo o prvoj svjetskoj utrci dronova, najvećoj smotri malih letjelica koje postižu brzine preko 100km/h.


Na utrci je sudjelovalo više od sto timova koji su prošli pretkvalifikacije, a nagradni fond je iznosio milijun dolara. Pobjednik natjecanja je tim “Tornado X-Blades Banni UK” kojeg je predvodio petnaestogodišnji pilot Luke Bannister iz Velike Britanije. Jedna od povlaštenih tvrtki uključenih u realizaciji prijenosa uživo ovog događaja na granici znanstveno fantastičnog i realnog dolazi iz Hrvatske, a riječ je o Streaming.hr-u.

“Bili smo jedina tvrtka iz Hrvatske angažirana u Dubaiju na Word Drone Prix-u, rame uz rame s različitim mega kompanijama iz cijelog svijeta. Iskustvo u live streamingu koje skupljamo već 8 godina, sofisticiranu tehnologiju i vrijednu opremu unijeli smo u projekt kako bi prijenos uživo funkcionirao upravo savršeno”, rekao je Karlo Dževerlija, voditelj razvoja poslovanja u Streaming.hr-u, zadovoljan obavljenim poslom i obećanjem klijenta da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

Glavni i odgovorni „krivac“ za World Drone Prix je princ Shaikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija i donedavni zaljubljenik u rasne konje i poeziju. Svoju je ljubav preusmjerio u dronove zbog, kako kaže, popularizacije upotrebe dronova odnosno razvoja transporta ovim nadolazećim aero-prometalima.

“Bitka dronova” odvijala se na 591 metara zračnog prostora na stazi posebno dizajniranoj za utrku. U finalnom dijelu utrke, čak su se 32 pilota, osim za ukupnu pobjedu, borila i za kategorije najboljeg prolaznog vremena, slobodnog stila, najinovativnijeg drona i pobjednika kojeg je odabrala publika.


Izvor: dalje.com | Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u