KulturaIzdvojeno

HOMMAGE JEDNOJ MLADOSTI Otvorena izložba Irene Banić, budite i vi dio Otočac Time Travel priče!

Dvadeset i prva izložba iz ciklusa „Lokalni umjetnici u Muzeju“ predstavila je stvaralaštvo Irene Banić.


Radovi ove otočke umjetnice u tehnici pastela i akvarela te nekoliko kišobrana s Ireninim prepoznatljivim dizajnom po prvi put su izloženi na samostalnoj izložbi koja je u petak otvorena u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Na izložbi je predstavljeno oko 50 radova podijeljenih u nekoliko ciklusa, među kojima se ističu akvareli nastali u sklopu internetskog izazova “100DayChallenge” koji potiče umjetnike na stvaranje jednog djela svaki dan, i tako stotinu dana.

Motiv žene – centralni motiv Ireninog opusa

“Ovi radovi predstavljaju i njezin prvi iskorak u istraživanje boje koja je vrlo brzo postala jedan od glavnih izražajnih elemenata izloženih djela, što potvrđuje Irenin interes za propitkivanjem novih medija i načina izražavanja. Najviše je to vidljivo u prikazu ljudskog lika koji je stiliziran i geometriziran, no u oba slučaja ispunjen emocijama”, piše u katalogu izložbe Marija Uzelac te navodi da se motiv žene ističe se kao centralni motiv Ireninog opusa.

“Najčešće istražuje formu tijela pri čemu se ističe njezin smisao za perspektivu te postizanje mekoće volumena kroz tonsko modeliranje površina. Autorica ističe važnost motiva ruku kroz koji najlakše prenosi osjećaje poput radosti, čežnje, molitve, partnerstva, roditeljstva ili životnog iskustva”, navodi Uzelac.

Otočac Time Travel – hommage jednoj mladosti

Posebnu cjelinu izložbe čini nekoliko radova u tehnici pastela koji tvore ciklus Otočac time travel, svojevrsni hommage jednoj mladosti. Upravo ovi radovi podsjetnik su na specifične lokacije u gradu i okolici – Vukine stepenice, gradski park, kameni most u donjem gradu, Humac, mlinice u Sincu ili jezero u Švici – uz koje različite generacije vežu različita sjećanja i kreiraju različita značenja.

“Svi ti prostori sa sobom nose nostalgiju prošlih vremena, a posebno se ističe motiv Vukinih stepenica koje bi, kako autorica navodi, mogle ispričati prekrasne ljubavne priče i zgode jednog vremena”, piše Uzelac te dodaje da Irena kroz svoje radove prenosi cijelu paletu emocija s naglaskom na ljubav u svim oblicima koja se manifestira u prikazu muškarca i žene uhvaćenih u trenutku radosti i nježnosti.

“Živa bića na Ireninim radovima uvijek dolaze u paru, čak i labudovi ili patke, čime suptilno usmjerava pažnju na čovjekovu potrebu za stvaranjem zajednica i odnosa s drugim ljudima.”

Budite i vi dio Otočac Time Travel priče

Autorica je na otvorenju izložbe odlučila sudionike potaknuti na interakciju i to postavljanjem poštanskog sandučića u koji mogu ubaciti svoje bilješke vezane za specifične lokacije koje su obilježile pojedine periode njihovih života.

Poštanski sandučić ostaje otvoren do 15. srpnja, do kada traje i izložba, a svi oni koji žele podijeliti svoje otočke priče – lijepa sjećanja na neke ljude, kultna otočka mjesta, zgode, anegdote ili slike, mogu to učiniti na nekoliko načina:

  • poslati na adresu „Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Trg Dražena Bobinca 2, 53220 Otočac“ s napomenom „Za otočke priče“ ili na e-mail [email protected]
  • doći u Muzej Gacke u Otočcu i svoju priču ubaciti u sandučić
  • koristeći društvene mreže, porukom preko stranica Muzej Gacke Otočac ili GPOU Otočac
“Sve to možete napraviti anonimno ili se potpisati, kako god želite. Pozivamo Vas da ostavite svoj trag o životu u Otočcu. Kuda će nas ovaj izazov odvesti, tek ćemo vidjeti”, rekla je autorica.

Od hobija do produkt dizajna

Irena Banić umjetnošću se bavi hobistički i amaterski te stvara prvenstveno na području Otočca, gdje je završila osnovnu i srednju školu i u kojem danas živi i radi. Njezini radovi do sada su javno bili izloženi na skupnim izložbama koje su nosile naziv “Skriveno ja” i “Vidjeti različito Mi” koje je autorica organizirala kao svojevrsne ulične performanse, u formi zajedničkog autorskog projekta i u suradnji s prijateljicom, poznatom otočkom umjetnicom Elizabetom Božićević.

S dva motiva Vukinih stepenica kročila je u sferu produkt dizajna i aplicirala ih na prvi unikatni personalizirani kišobran u suradnji s Hrvatskim kišobranom, koji ponosno nosi njezinih 15 dragih prijateljica i prijatelja, a okušala se i u apliciranju tih motiva na torbe i odjevne predmete. Ta suradnja raste i danas se u sklopu projekta Moja mala tvornica Hrvatskog kišobrana, može pronaći 25 različitih kišobrana s motivima Ireninih slika.

U suradnji s lokalnim piscima povremeno se bavi i ilustriranjem. Njezine ilustracije nalaze se na naslovnicama romana “Status” Milana Kranjčevića, u zbirci pjesama “Niti” Manje Kostelac Gomerčić i na naslovnici zbirke priča “Koronameron”.

Njezine radove možete pronaći i na Instagram profilu @daireartwork.

Izložbu financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac, a do 15. srpnja 2022. moguće ju je razgledati sukladno radnom vremenu Muzeja Gacke: ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 8 do 15 sati, četvrtkom i petkom od 9 do 19 te subotom od 12 do 18 sati.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close