Tehnologija

Hoće li uskoro ukinuti roaming?

 

Europska unija još neko vrijeme neće ukinuti roaming naknade za korištenje mobilne telefonije u inozemstvu. Koncem 2016. dodatni troškovi telefoniranja i mobilnog surfanja ipak bi mogli konačno postati povijest.


Ako postoji riječ koju mrze vlasnici smartphonea diljem svijeta (ne samo u Europskoj uniji), onda je to roaming. Tko u inozemstvu telefonira ili koristi internet, mora računati s osjetno „debljim“ mjesečnim računom matične telekomunikacijske kompanije nego inače. Europska komisija i Europski parlament namjeravali su ukinuti te naknade. Plan je bio da se to učini do srpnja iduće godine. Ali od toga neće biti ništa. Neke članice EU-a se naime protive ukidanju roaminga, piše Deutsche Welle.

Jak lobi telekomunikacijskih divova?

Zastupnica bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Europskom parlamentu Angelika Niebler kaže kako upada u oči da se pritom radi o zemljama iz kojih i dolaze velike telekomunikacijske tvrtke. „To su Španjolci s Telefonicom, Talijani, Njemačka, Velika Britanija s Vodafoneom,… Mislim da će upravo iz tih zemalja biti otpora“, kaže Niebler.

Ponuđači usluga telefoniranja, među njima i njemački Telekom i tvrtke u vlasništvu njemačkog diva, očito se ne žele tek tako odreći prihoda od roaminga. Za njih bi to značilo – gubitak. Pogotovo u vremenima u kojima sve više ljudi, i to posvuda u Europi, žele surfatimobilno i preko granica. Znači li to da roaming neće biti ukinut?

No, smatra zastupnica njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u Europskom parlamentu Constanze Krehl: “Kompromisom je predviđeno kompletno ukidanje roaminga, ali pola godine kasnije.“ Pomicanje termina znači da Europski parlament cilja na ukidanje naknada koncem 2016. godine, a ne u ljeto iduće godine. Bio bi to lijep božićni poklon za sve Europljane koji mobilno telefoniraju i surfaju putujući po Starom kontinentu. To bi bilo važno i za vjerodostojnost Europskog Parlamenta i Komisije.

100 minuta i 100 SMS-poruka po „domaćoj“ tarifi

Od ovog tjedna ponovno će se početi pregovarati o roamingu. Kompromisno rješenje bi moglo biti da već od početka 2016. pojeftini određeni paket minuta telefoniranja i SMS poruka poslanih „iz roaminga“. Moguće je da za taj određeni broj minuta i SMS poruka budu vrijedile „domaće“ tarife, pojašnjava SPD-ova zastupnica Krehl. To bi onda moglo značiti da „barem 100 minuta, 100 SMS-ova“ neće biti skuplje nego u domaćoj mreži, pojašnjava Krehl.

Europska je komisija od 2007. u nekoliko koraka snižavala naknade za roaming. Prosječna minuta mobilnog telefoniranja proteklih je godina osjetno pojeftinila. Trenutno se na području EU-a za minutu razgovora mora platiti oko 23 eurocenta. Što se tiče surfanja u inozemstvu, Europska komisija je uvela gornju granicu od 24 eurocenta po megabajtu (MB), osim u slučaju da je aktivirana neka posebna tarifna opcija. Ranije se za jedan MB moralo platiti i do dva puta više.


Tekst: tehnoklik.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close