Tech

Hoće li se YouTube povući iz Hrvatske zbog nove regulative o autorskim pravima?

Hrvatska diskografska udruga (HDU) digla je jučer veliku buku oko odluke Vijeća stručnjaka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Tvrde da država ugrožava isplativost poslovanja YouTubea, Deezera i sličnih digitalnih servisa u Hrvatskoj jer je Zavod na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) odlučio uvesti sustav naplate autorskih prava koji bi bio presedan u zakonima EU.


Državni zavod za intelektualno vlasništvo želi da se naknade za prava izvođačima i autorima koje se plaćaju individualno na temelju ugovora s diskografima, odsad plaćaju i kolektivno preko HUZIP-a, prema unaprijed određenom cjeniku. Takav bi sistem plaćanja, tvrde diskografi, stvorio pravnu nesigurnost na tržištu i natjerao YouTube i druge velike servise da razmisle o povlačenju iz Hrvatske.

Navodno nikoga nisu pitali za mišljenje

“Nitko od korisnika, globalnih kompanija koji stoje iza servisa poput Deezera i Youtubea, nije obaviješten o ranije navedenom postupku te nisu bili u mogućnosti pravovremeno dati svoja detaljna očitovanja. Hrvatska diskografska udruga (HDU) potaknuta očitim propustima u donošenju Vijeća stručnjaka, bila je dužna reagirati i ukazati na nepravilnosti te pokrenuti konkretne pravne korake protiv spomenutog Mišljenja.” piše u priopćenju objavljenom na web stranicama udruge.

Hrvatski diskografi usvojili su i Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe. Najavljuju da će u slučaju pokretanja bilo kakvih sudskih postupaka ili sličnih aktivnosti koji narušavaju daljnje uspostavljanje digitalnog glazbenog tržišta u Hrvatskoj povući glazbu sa svih digitalnih servisa i “aktivno štititi prava od eventualnog nelegalnog korištenja na Internetu”.

Povlačenje digitalnih servisa, tvrde diskografi, naštetilo bi cijelom hrvatskom glazbenom tržištu “i sasvim sigurno unazadilo njegov razvoj za sljedećih nekoliko godina” a utjecalo bi i na korisnike usluga “koji će ostati bez mogućnosti legalnog uživanja u glazbi.”


Tekst: telegram.hr

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close