Tech

Hoće li se YouTube povući iz Hrvatske zbog nove regulative o autorskim pravima?

Hrvatska diskografska udruga (HDU) digla je jučer veliku buku oko odluke Vijeća stručnjaka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Tvrde da država ugrožava isplativost poslovanja YouTubea, Deezera i sličnih digitalnih servisa u Hrvatskoj jer je Zavod na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) odlučio uvesti sustav naplate autorskih prava koji bi bio presedan u zakonima EU.


Državni zavod za intelektualno vlasništvo želi da se naknade za prava izvođačima i autorima koje se plaćaju individualno na temelju ugovora s diskografima, odsad plaćaju i kolektivno preko HUZIP-a, prema unaprijed određenom cjeniku. Takav bi sistem plaćanja, tvrde diskografi, stvorio pravnu nesigurnost na tržištu i natjerao YouTube i druge velike servise da razmisle o povlačenju iz Hrvatske.

Navodno nikoga nisu pitali za mišljenje

“Nitko od korisnika, globalnih kompanija koji stoje iza servisa poput Deezera i Youtubea, nije obaviješten o ranije navedenom postupku te nisu bili u mogućnosti pravovremeno dati svoja detaljna očitovanja. Hrvatska diskografska udruga (HDU) potaknuta očitim propustima u donošenju Vijeća stručnjaka, bila je dužna reagirati i ukazati na nepravilnosti te pokrenuti konkretne pravne korake protiv spomenutog Mišljenja.” piše u priopćenju objavljenom na web stranicama udruge.

Hrvatski diskografi usvojili su i Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe. Najavljuju da će u slučaju pokretanja bilo kakvih sudskih postupaka ili sličnih aktivnosti koji narušavaju daljnje uspostavljanje digitalnog glazbenog tržišta u Hrvatskoj povući glazbu sa svih digitalnih servisa i “aktivno štititi prava od eventualnog nelegalnog korištenja na Internetu”.

Povlačenje digitalnih servisa, tvrde diskografi, naštetilo bi cijelom hrvatskom glazbenom tržištu “i sasvim sigurno unazadilo njegov razvoj za sljedećih nekoliko godina” a utjecalo bi i na korisnike usluga “koji će ostati bez mogućnosti legalnog uživanja u glazbi.”


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close