Turizam

Hermitage želi obnoviti antičku Palmiru

Ravnatelj poznatog ruskog muzeja Hermitage Mikhail Pjotrovski izjavio je da je muzej kojim ravna spreman pomoći pri obnovi potpuno devastiranog antičkog grada Palmire. Poručio je i da se muzejske institucije diljem svijeta pripremaju za trenutak u kojem će biti moguća obnova tog grada koji su pripadnici ISIS-a uništili prošle godine.


U planu obnova arheoloških nazališta diljem svijeta

No, Pjotrovski se ne ograničuje samo na Palmiru. Štoviše, u svoju kampanju planira uključiti i lokalitete u Afganistanu, Iraku, Maliju i Jemenu. Hermitage tako idući mjesec održava Dan Jemena.

Tad će se održati cijeli niz predavanaja, radionica i seminara na temu malo poznato kulturne i spomeničke baštine Jemena uništene za vrijeme Saudijskih bombardiranja te države. Inicijativu su podržale institucije puput Louvrea, British Museuma i Metropolitana.

Slavoluk pobjede

Muzeji se boje da ih se ne optuži za pljačke

Pjotrovski ističe i da bi se mnoge ugledne muzejske institucije rado priključile projektu obnove Palmire, ali se boje da će im se predbaciti što su se izložaka koji bi se izložili dokopali zahvaljujući pljačkama koje datiraju još iz vremena kolonijalizma.

Valja znati da je zahvaljujući takvim ekspedicijama Hermitage jedan od malobrojnih muzeja na svijetu koji imaju odjel posvećen isključivo Palmiri. Stoga je zanimljivo da je upravo to bogatstvo artefakata iz Pamire kojima Hermitage raspolaže jedan od argumenata Pjotrovskog kojima brani kolonijalističke pljačke. “Da ti objekti nisu odneseni iz Palmire danas ne bi postojali”, tvrdi ruski stručnjak specijaliziran za Arabiju.

Uništavanje kulturne baštine jednako je zločinu protiv čovječnosti

Ravnatelj Hermitagea zastupa stajalište da se Palmira mogla spasiti od ISIS-ovog razaranja. “Mislim da ne bi bio nikakav problem bombardirati vozila koja se kreću kroz pustinju, ali to svejedno nije učinjeno”, rekao je. “Sirijci nisu imali dovoljno aviona. Mi nismo bili ondje. A Amerikanci, naravno, to nisu htjeli jer se Palmira tad nalazila pod Asadovom kontrolom”, dodao je.

Pročitajte cijeli članak na telegram.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: telegram lastampa

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close