Događanja

Gospićanin Marjan Pavičić ove godine očekuje rekordan urod jabuka

Lika express donosi priču o Marjanu Pavičiću, 46-godišnjaku iz Gospića koji je prije 12 godina, zajedno sa svojim ocem, na obiteljskoj  zemlji na području Smiljana posadio jabuke na površini od otprilike 1,4 ha.


Od 835 stabala oko 90% je Idared, preostalo je Zlatni delishes koji je oprašivač. Nasad je formiran potpuno i ovo je do sada najbolja godina. Teško je procjeniti koliko će biti “težak” urod, no Marjan očekuje da će,  kada se sve ubere i izvaže, biti oko 25 tona jabuka.

On svoje jabuke tretira samo do cvatnje, dva do tri puta, nakon toga prskanja nema. Za sada on nije ekološki proizvođač, ipak pokrenuo je prve korake jer želi ići u tom pravcu. Kaže Lika je specifična, problem su mrazevi, no manje problema ima s nametnicima nego neki drugi krajevi. Jabuke prodaje preko Facebooka, ide i na zagrebačku tržnicu.

Ima određeni broj ljudi kojima nije problem što jabuka ima neku flekicu ili crva. Oni jednostavno žele jabuku koja nije tretirana jer je puno zdravija. Sigurno ne izgleda lijepo kao ona koja je tretirana 15,16 ili više puta, ali je izvorna prava, kaže on i ističe da ima narudžbi iz Splita i Zagreba, kao i domaćih ljudi.

Trenutno cijene formira količina narudžbe, a svakako treba istaknuti da na veće narudžbe, iznad 50 kilograma, cijena pada na svega 4 kune.

Od Pavičića doznajemo da se intenzivno razmišlja o povezivanju voćara kako bi zajedno aplicirali na fondove i kako bi kupili liniju za proizvodnju soka. Tako bi se iskoristili svi plodovi koji nisu za tržište, a dobio bi se odličan, prirodni domaći sok. Za sada on će i sam plodove koji po izgledu i kvaliteti nisu za tržište prerađivati za sok ili ocat, a podijeliti će nešto i stočarima za hranu.

Na pitanje razmišlja li kada u pravcu da se nije trebao baviti s voćarstvom, Pavičić je rekao:

Bude svakakvih trenutaka. Voćarstvo u Lici baš i nije svaki put pametna ideja, no svemu ima lijeka. Najnegativnija stvar u Lici su mrazevi pa je bilo godina kada u voćnjaku nisam imao ni jedne jabuke. Tada čovjek i požali. No ovdje investicija nije završena, trebalo bi kupiti “lovac mraza” koji se može nabaviti i u Hrvatskoj. On bi bio jedna stvar koja bi cijelu priču napravila puno boljom.

Inače njegova priča je specifična i zato što je zadnjih 8,9 godina bio u inozemstvu pa je u neku ruku i on povratnik.

Supruga je radila na projektima Europske Unije u Crnoj Gori, Uzbekistanu, Kirgistanu. Sin mi je u dobi za predškolsku, kći ide u 3.razred osnovne škole. Kuću smo u Gospiću i prije počeli graditi i razmišljali smo se vratiti, odnosno ja vratiti,a ona doći ovdje jer je Austrijanka. Sada i zbog spleta okolnosti zbog njenog posla, ali i zbog naše želje došli smo u Gospić. Bile su joj ponude iz Ugande i Laosa, ili povratak ovdje. Kasnije vraćanje u Hrvatsku teže je i za prilagodbu djece i odlučili smo doći, voćnjak razvijati dodatno, kao i pčelarstvo koje ćemo dizati na visoki, profesionalniji nivo. Budućnost vidimo tu i vjerujemo da ćemo osigurati egzistenciju, optimistično će Marijan.

Više na Lika express

 

Izvor / Foto: Lika express

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close