Tech

GoPro snimao Zemlju 2 godine

Zahvaljujući tehnologiji istraživanje Zemlje nije više dostupno samo znanstvenicima i skupim projektima. Sve više je nezavisnih malih projekata koji koriste kvalitetne kamere i šalju ih dronovima u zrak ili pak balonima visoko u stratosferu.


Tako je jedna skupina prijatelja iz Arizone 2013. godine došla na ideju da snime fotografije i video Zemlje s ruba svemira.

Montirali su GoPro kameru na meteorološki balon i nestrpljivo iščekivali kakve će fotografije uhvatiti.

Kamera se doista podigla daleko u visinu, na više od 30.000 metara, no peteročlana ekipa izgubila je lokaciju kamere nakon što je izašla iz dometa mobitelnih mreža. Činilo se da su izgubili sav trud i mjesecima nisu bili sigurni hoće li ikad pronaći kameru.

Kada su već odustali dogodilo se čudo. Primili su poziv nepoznate žene koja ih je ugodno iznenadila da traži baš njih jer je pronašla čudnu kutijicu s njihovim imenima. Bila je to njihova izdržljiva GoPro kamera! Još bolje, bila je neoštećena i puna zanimljivih fotografija.

Sretna ekipa iz Arizone pripremila je 4-minutni video ove predivne priče koji uključuje i nevjerojatne snimke Zemlje s ruba svemira.

S balonom su u visine poslali GoPro HERO3 kameru, Sonyjev Camcorder i mobitel Samsung Galaxy Note 2. Kamere su bile namještene da snimaju video, a mobitel je snimao fotografije.

Voditelj tima Bryan Chan objasnio je na Redditu da su telefon koristili i za lociranje njihove naprave preko jedne aplikacije. No, to nije baš najpreciznije funkcioniralo i izgubili su lokaciju nakon što se kamera spustila. A sletjela je 80 kilometara dalje od mjesta odakle su je pustili prema rubu svemira.

– Nevjerojatno je da smo uspjeli dobiti kamere nazad. Našu kutiju pronašla je žena koja radi za AT&T dok je jedan dan pješačila po pustinji. Srećom da su u trgovini uspjeli identificirati moju SIM karticu. Presretan sam što smo par tjedana poslije dobili i snimke i podatke! – presretno je opisivao Bryan Chan.


Tekst: 24sata.hr
Foto: i.livescience.com
Video: youtube.com

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close