VijestiScena

FOTO U Gospiću predstavljena slikovnica “Godišnja doba” autorice Ive Maglić

U Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću sinoć je predstavljena slikovnica “Godišnja doba” studentice Ive Maglić prema tekstu Zvonimira Baloga.


Slikovnica je nastala u sklopu kolegija Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, pod mentorstvom izvanredne profesorice Ane Vivode. Objavljena je u okviru izdavačke djelatnosti Veleučilišta u Zadru i to kao prvi primjer takve vrste naklade u sklopu Sveučilišne izdavačke djelatnosti.

Predstavljanje slikovnice Ive Maglić svjedoči s jedne strane neupitan likovni talent studentice, potom zasluge mentorice i prepoznavanje i poticanje talenta, kao i naš zajednički trud u želji da se u tiskanom obliku predstavi širokoj javnosti kvaliteta rada na našem Odjelu koje je naše Sveučilište prepoznalo i pomoglo da se ideja Ivine mentorice realizira, rekla je Sanja Vrcić Mataija, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Katarina Ivon, profesorica Sveučilišta u Zadru i jedna od recenzentica slikovnice, naglasila je da slikovnica kao prva dječja knjiga ima posebnu vrijednost u životu čitatelja jer nadopunjuje dječju predodžbu materijalnog i duhovnog svijeta koji ga okružuje.

 S obzirom na to da slikovnica u svojoj biti njeguje likovnost, nezaobilazna je literatura u stjecanju estetskog iskustva djeteta, ali i u daljnjem razvoju njegova osjećaja za lijepo, uz nezaobilaznu funkciju kognitivnog razvoja, kaže Ivon.

Ivon ističe da je Balogov jezik i stil pisanja izuzetno poticajan te stoga otvara bezbroj mogućnosti za interpretaciju njegova stvaralaštva,  a slikovnica studentice Ive Maglić svakako je jedna od mogućnosti.

Jednostavnost stihova dočaraava se idiličnim ilustracijama koje su bogate koloritom. Godišnja su doba oslikana odgovarajućim bojama i u potpunosti prenose temeljni ugođaj, sugerirajući iluziju prostora na slici, rekla je Ivon.

Ana Vivoda, profesorica likovne umjetnosti Odjela za nastavničke studije u Gospiću, osvrnula se na ostale radove studenata nastale u sklopu projekta koji povezuje različita područja umjetnosti i znanosti i koji je iznjedrio ovu slikovnicu. Studenti su motivirani na istraživanje vizualnih osobitosti prirodne baštine Velebita i poticani na pronalaženje novih načina komunikacija s neposrednim okruženjem.

Njegujući dugogodišnju uspješnu suradnju s Javnom ustanovom Parkom prirode Velebit, nastojali smo razvijati umjetnički potencijal studenata i učenika, njegovati zavičajnu prirodnu baštinu i na svaki način afirmirati vrijednosti lokalne zajednice, rekla je Vivoda.

Autorica izložbe Iva Maglić rekla je da je slikovnica nastala kao rezultat višemjesečnog rada i truda. Inspiraciju za likovna djela pronalazi u prirodi,  a rad na slikovnici također ju je potaknuo na istraživanje ilustracije te je u izradi još jedna slikovnica po književnom predlošku Sunčane Škrinjarić.

U sklopu kolegija, osim moga rada, nastali su i ostali predivni radovi pa ovom prilikom želim i pohvaliti svoje kolege studente. Usvojili smo mnoga znanja i vještine koje ćemo koristiti u našoj budućoj profesiji i nadam se da je ovaj projekt samo početak iz kojeg će se razviti mnogo divnih književnih i umjetničkih radova, rekla je Maglić.

Pogledajte galeriju fotografija!


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close