KulturaIzdvojeno

FOTO U gospićkoj ljekarni Pablo Teslin kutak za posjetitelje

Zgrada u kojoj je danas ljekarna Pablo, bila je obiteljska kuća Nikole Tesle značajan dio njegova djetinjstva, a u njoj je donio i odluku o upisu tehničkog fakulteta, zbog čega su mu ljekarnici odali počast i postavili spomen ploču


Spomen ploču Nikoli Tesli na njegovoj kući, u kojoj je boravio značajne godine djetinjstva i odlučio upisati tehnički fakultet, postavili su danas djelatnici Pablo ljekarne i JGL Muzeja farmacije u Gospiću, s obzirom da se u toj kući danas nalazi upravo ta ljekarna. U istoj je, također, postavljen i Teslin kutak za posjetitelje, s brojnim zanimljivostima o našem najvećem izumitelju.

„Zgrada u kojoj danas Pablo brine o gospićkim pacijentima je zgrada u kojoj je mladi Nikola Tesla proveo sedam godina svoga djetinjstva, sve do odlaska u gimnaziju u Rakovcu. Po završetku gimnazije se vratio u kuću i zarazio kolerom. Po njegovim riječima, od smrti ga je spasio čudotvoran lijek od gorkog odvara neke posebne vrste graha. Tada je živote, očito, spašavala narodna medicina, a danas to radi suvremena farmacija. U Pablu i cijeloj JGL Grupi trudimo se stalno biti ukorak s najnovijim znanstvenim dostignućima ljekarništva i liječenja, za korist svih naših pacijenata, baš kao što je Tesla svojim izumima radio za dobrobit cijelog čovječanstva“, istaknula je na otvorenju Sanja Mihanović, ravnateljica Ljekarne Pablo, lanca u sastavu JGL Grupe.

Važnost očuvanja baštine naših poznatih znanstvenika, izumitelja, ali i povijesti i kulture istaknuo je Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije, koji je sudjelovao u postavljanju spomen ploče i Teslinog kutka u ljekarni.

„Za nas koji se bavimo očuvanjem kulturne i spomeničke baštine, posebno je uzbudljivo kad to možemo povezati s velikanom ovih prostora, Nikolom Teslom. JGL Muzej farmacije je jedan od najmlađih muzeja u Hrvatskoj i jednako kao što je Tesla doprinio svojim izumima, tako je i farmacija imala velik doprinos civilizaciji i kulturi. Misija našeg muzeja je afirmirati ljekarništvo kao dio našeg zdravstvenog i kulturnog identiteta, očuvati bogatu povijest farmacije u Hrvatskoj, ali i govoriti o važnosti zdravlja i ljekarničke struke. Zato je sasvim očekivano da želimo povezati naš doprinos razvoju zdravlja s velikim doprinosom Tesle i njegovih izuma za ljude, a vjerujem da ćemo otvaranjem Teslina kutka u ljekarni Pablo uspjeti približiti i taj dio povijesti brojnim posjetiteljima ovoga mjesta“, naglasio je Marin Pintur.

Projekt je realiziran u suradnji s Institutom društvenih znanosti „Ivo Pilar“, a svečanost otvaranja spomen ploče i Teslinog kutka u ljekarni Pablo posjetili su i pozdravili brojni predstavnici zdravstvenog, političkog i gospodarskog života Ličko-senjske županije.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close