VijestiKultura

FOTO Petar Hranuelli i Petar Ćujo izlažu u Budvi

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SKULPTURA

Petar Hranuelli i Petar Ćujo, otvorili su u petak, 18.6. izložbu skulptura u Modernoj galeriji Jovo Ivanović, u Budvi.

Izložbu je službeno otvorio predsjednik općine Budve, Marko Carević, a trajat će do 8. srpnja 2021.

U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje povjesničarka umjetnosti Lucija Đurašković:

Neobjašnjivost umjetničke prirode, po sebi krije čudesne trenutke duha koji, obuzeti naponom stvaralačkog nadahnuća i kreacije, uzlijeću i iskoračuju iz prostora učmale svakodnevnosti u prostranstvo slobode, samopreobraženja i posebnog očovječenja u kome, kroz igru različitih likovnih odraza suptilnog i senzibilnog ritma, ostavljaju tragove svoje prisutnosti, a samim tim i samoostvarenja.

Kako nema slučajnosti, tako nije slučajno što ime Petar (grč. „petros“ – kamen ili stijena) nose i Petar Hranuelli i Petar Ćujo, umjetnici koji su svojom zajedničkom izložbom skulptura u staklu i kamenu, početkom ovog ljeta, likovno-umjetnički osmislili i oplemenili izložbeni prostor Moderne galerije „Jovo Ivanović“ u Budvi. Jer, čitav jedan likovni svijet, poseban i jedinstven u bogatstvu svoje različitosti, svijet posebnih vremensko-prostornih dimenzija, titrajući između intuicije i zrelog promišljanja, neposredno i iskreno, opipljivo isplivava u formi kamene i staklene skulpture. I upravo i kamen i staklo, njihova struktura, podanost ili otpornost i krhkost u trenucima oblikovanja, kao i druge osobine ovih materijala, ukazuju, pored manuelne vještine u obradi forme, i na neobično bogatstvo imaginacije ovih umjetnika.

Tajnovita iskra u korelaciji podsvjesnog i nadsvjesnog otpočinje da budi imaginaciju i priziva ruku umjetnika da u onom unaprijed datom probudi i oslobodi arhetipski oblik, znak ili simbol. Materija je ta koja svojom strukturom i svojom posebnošću, korespondira s idejom, motivirajući umjetnika da stvara i otkriva različite značenjsko-formalne mogućnosti. U mnogim kulturama kamen je simbol božanske moći koja se ogleda u trajnom, neporoznom, neprolaznom i besmrtnom. Na tragu rezultata analitičke psihologije (C. G. Jung, M. L. von Franz, A. Jaffe), možemo zaključiti da kamen predstavlja posvećeni simbol. Simboličko značenje kamena također razotkriva da je u njemu skrivena najdublja suština ličnosti i u tom smislu predstavlja sliku sopstva (jer je ono/sopstvo potpuno, tj. nepromjenjivo i trajno).

Dok Hranuellijeva likovna poetika (često izražavana i u kamenu) u sebi sažima nekoliko segmenata koji sjedinjeni oformljuju skulpture u staklu prožete efektom prozračnosti u pokretu koji često simulira uslovljenost vjetrom, ili probijanjem kroz prostor, Petar Ćujo oblikuje skulpture u kamenu čija forma odiše statičnom, smirujućom vibracijom na prelazu figuracije u apstrakciju. Također, Ćujo, doživljavajući kamen kao određenu vrstu izazova, uspijeva da svojom maestralnom izvođačkom vještinom oplemenjenom duhovnom toplinom, preobrazi hladnu kamenu strukturu u površinski taktilno nježni životni oblik koji često asocira na primarni ženski princip, najčešće predstavljen aktom.“

Petar Hranuelli je rođen u Supetru (27.12.1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na 51 samostalnih i 99 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Draženka Jalšić Ernečić, Romana Tekić, Olivera Vukotić, Vesna Bunčić, … Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Crna Gora, Engleska, Španjolska, Kalifornija, Čile,…). Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Rasoji i Zagrebu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: privatni arhiva Muzeja moderne galerije Jovo Ivanović Budva

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close