Automoto

Europske zemlje kroz pet godina počinju s potpunom zabranom dizelaša i benzinaca

Sve više europskih država planira u vrlo skoroj budućnosti potpuno zabraniti prodaju novih automobila s benzinskim i dizelskim motorima. Prve zabrane počinju već za pet godina, a Hrvatska se još nije izjasnila, piše 24 sata.


Velika Britanija je početkom mjeseca objavila da će umjesto 2040., kako su to prvotno planirali, zabraniti prodaju svih novih benzinskih i dizelskih automobila već 2035. godine. Ovih dana taj su rok prema riječima ministra prometa Granta Shappsa dodatno pomaknuli na 2032. godinu. Prilično radikalna odluka navela nas je da provjerimo kako u tom pogledu stoje ostale europske države i ima li drugih konkretnih najava zabrana automobila na fosilna goriva.

Situacija je drastičnija nego što većina vozača i ljubitelja automobila misli – automobili na pogon benzinom i dizelom bi po planu trebali biti zabranjeni u većini država zapadne Europe. Primjerice, Norveška to planira napraviti već 2025. godine, a Švedska, Nizozemska, Island, Irska i Danska 2030. godine. I susjedna Slovenija 2030. planira zabraniti prodaju automobila s ispustom CO2 većim od 50 g/km, što automatski eliminira sve osim plug-in hibrida i električnih automobila. Škotska planira svoju zabranu za 2032. godinu, a Francuska bi se trebala pridružiti 2040. godine. I Nijemci su najavili zabranu za 2030. godinu, no ideja još nije službeno pokrenuta jer je naišla naveliko protivljenje, logično – u državi u kojoj je automobilska industrija jedan od stupova gospodarstva.

Osim europskih država zabrane su do najkasnije 2040. najavili Indija, Izrael, Kanada, Tajvan, Kalifornija i još nekoliko američkih saveznih država. Smatra se kako bi se izbacivanjem svih benzinskih i dizelskih automobila iz uporabe emisije štetnih tvari u okoliš na svijetu smanjile za 40 posto, a količina CO2 za milijardu tona. S druge strane, ljudi su s pravom zabrinuti kako će u budućnosti kupovati automobile. Električni auti su gotovo dvostruko skuplji od usporedivih auta na fosilna goriva te mnogo nepraktičniji od njih zbog malog dosega i dugog punjenja. Mnogi smatraju kako se u elektrifikaciju ide neplanirano, nasilno i preuranjeno te da će ona samo naštetiti građanima i gospodarstvu Europske unije. Primjerice, novi auti u Aziji mnogo više zagađuju od onih u Europi, a Azija još nije najavila nikakve zabrane. Također većina struje još se proizvodi iz fosilnih goriva, a uvelike ih koristi i industrija.
ZABRANA BENZINACA I DIZELAŠA
2025. Norveška
2030. Danska, Indija, Irska, Island, Izrael, Nizozemska, Slovenija, Švedska
2032. Škotska, Velika Britanija
2035. Tajvan
2040. Francuska, Kanada
Donosi 24 sata.

Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close