Tech

Elektronički otpad: 90 posto se odlaže ilegalno

Otpad koji čine računala i pametni telefoni sve je značajniji. Do 2017. godine projicira se kako će elektronički otpad prijeći 50 milijuna tona, a da stvar bude gora, velika većina tog otpada će završiti u zemljama u razvoju, ilegalno ‘odložen’


Ovu crnu sliku industrije je nedavno prezentirao UN Environment Programme u Ženevi. Prognoza slijedi nakon što je prošli mjesec objavljeno UN University izvješće, koje govori o tome kako je tijekom 2014. godine napravljeno 42 milijune tona elektroničkog otpada, što je globalnu ekonomiju koštalo 52 milijarde, prenosi The Guardian.

Izvoz opasnog otpada iz EU i OECD-a u druge zemlje je izričito zabranjen, no UNEP govori kako je na tisuće tona otpada deklarirano kao polovna roba i izvezeno u zemlje u razvoju. To, na žalost, uključuje i baterije, miješani otpad, katodne cijevi i dr.

Mnoge zemlje u razvoju su tako postale čvorištima ilegalnog skladištenja elektroničkog otpada i tržišta za reciklažu koje se procjenjuje na 410 milijardi dolara godišnje. Snažnije regulative i kontrole su tek dio rješenja, smatraju u UN-u. Problem se, naime, ne tiče samo financija, već i negativnog utjecaja na zdravlje milijuna ljudi.


 

Tekst: tportal
F
oto: recikliraj.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close