LifestyleTech

EKSKLUZIVNO: „Iz Udbine u svemir“ – još jedan korak u realizaciji najvećeg projekta u Hrvatskoj

Nastavlja se rad na ostvarenju  svemirskog programa u Hrvatskoj.


U veljači ove godine Tvrtka Swiss Space Systems (S3) je u Zagrebu predstavila projekt izgradnje svemirskog centra i službeno potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj. Ova velika vijest pobudila je zanimanje čitave države, a kako bi se lokalno stanovništvo, moguće partnere, investitore i sve ostale zainteresirane podrobno upoznalo sa projektom i njegovim širim aspektom  23. svibnja u Udbini tvrtka S3 organizira program predavanja pod nazivom „Iz Udbine u Svemir“.

“Svemir je budućnost čovječanstva i za to moramo biti pripremljeni ne samo tehnologijom nego i sviješću. Okrenimo se tom cilju i postavimo kamen temeljac u Udbini za nadolazeću svemirsku eru.”,  istaknuo je ususret manifestaciji voditelj ureda S3 Hrvatska Slobodan Danko Bosanac, čijim predavanjem pod nazivomLetovi u svemiru 15 sati u KIC-u Nikola Tesla počinje program.

O specifičnostima Sunčeva sustava govoriti će Stefan Cikota, tehnički savjetnik S3 Hrvatska, dok će u 21 sat svi okupljeni moći promatrati nebo teleskopima o organizaciji Zvjezdarnice Zagreb.

Kao što su naveli na predstavljaju programa, prve aktivnosti podružnice tvrtke S3 u Hrvatskoj biti će vezane za ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove,nužna je izgradnja svemirske luke. Udbina je izabrana kao najpogodnija lokacija za program i svemirsku luku i baš zbog toga ovo je prvo u nizu događanja kojim se želi upoznati javnost sa prednostima projekta, komunicirati sa lokalnom zajednicom kao njegovim iznimno bitnim dionikom, osvijestiti znanja o mogućnostima koje nosi razvoj svemirskog programa u Hrvatskoj te razgovarati sa svima koji bi mogli pridonijeti i pomoći u njegovu ostvarenju.

S3 Hrvatska imati će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja. Tu će biti i edukacijski i proizvodni centar za neke dijelove letjelice koja bi se slala u svemir, a što se educiranog kadra tiče zapošljavali bi se hrvatski inženjeri.

Događaje se organizira u suradnji s Astronomskim društvom Zagreb.

IZ_UDBINE U SVEMIR.pdf


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close