Scena

Druženje s Mirelom Priselac Remi: “Budi vjeran onom o čemu pričaš!”

Remi: “Kakav bi to bio čovjek koji ne stoji iza svojih postulata? Moraš biti vjeran onome o čemu pričaš.” Tako nekako je počela književna večer Mirele Priselac.


Remi, spisateljica, prevoditeljica i “frontwoman” grupe Elemental, održala je književnu večeru Booksi. Kroz razgovor koji je trajao gotovo dva i pol sata, saznali smo mnogo o njezinoj prošlosti, karijeri, razmišljanjima, jazz budućnosti i novim pjesmama.

Iako je književna večer s Mirelom Priselac najavljena kao promocija proznog djela “Zvučni zid-Viline priče II.”, djela smo se vrlo malo dotaknuli. Međutim, ostatak razgovora bio je vrlo zanimljiv te smo kroz zabavu pozorno slušali njezina razmišljanja.

Grupa Elemental iza sebe ima 6 studijskih albuma:

Moj njegov i njen svijet

Tempo Velegrada – Demiurg

Male Stvari

Pod pritiskom

Vertigo

U redu je

Pjesme koje je Remi prikazala kroz svoje albume nisu storytelling, već se temelje na izražavanju emocija. Tvrdi kako su joj za pisanje potrebni osama i čaša vina. Svoju poeziju koju ne uglazbljuje naziva “pjesme u tišini”. Pjesme koje radi s Elementalom nisu dio hip hopa,  kaže da su se evoluiranjem odmaknuli od konkretnog žanra i krenuli nekim drugim smjerom.

Pri početku karijere bilo joj je teško jer u hip hopu nije bilo puno žena. Većina njih pojavljivali su se kao vokali koji su pjevali refrene. Nakon pojavljivanja u studiju kada je prvi put rekla da će repati, a ne pjevati, suradnicima je to bilo čudno. Ali Remi kaže da je pristup drugih prema cijeloj grupi, od samog početka, bio takav jer su oni bili hip hop grupa koja je pisala tekst i repala ga uz jazz dok su drugi samo pratili tadašnju šablonu izderavanja u mikrofon.

Zbog stava kakvog ima, često ju se ističe kao feministkinju.  Međutim, ona kaže da je to stvar tipičnog hrvatskog razmišljanja: ženski glazbenik sa stavom – feminist! U svojim pjesmama često se dotiče muško ženskih odnosa (“Romantika“, “Vertigo“, “Prokleta ljubav“, “Bolji si“, “Oproštajna pisma“…), ali ne na slikovito prikazan način, ljubav “ja te volim, ti me voliš, mi se volimo”, nego ljubav “volim te pa ti stisnem šamar”. Kroz razgovor, spomenuli smo i Marka Šelića Marčela koji je prije nekoliko mjeseci gostovao u Booksi i izjavio je da mu je teško napisati ljubavnu pjesmu koja već nije napisana nebrojeno mnogo puta. Sličnog uvjerenja drži se i Remi. Ne želi biti dio šablone koja govori o tome da ako želimo pisati o lijepoj ljubavi, trebamo pisati o lijepoj ljubavi. A ako želimo pisati o seksu, nećemo. Potrebno je dotaknuti se svih aspekata ljubavi, pa i seksa jer je to dio svake ljubavne priče.

S druge strane postoji i pjesma “Iz dana u dan” iz 2004. godine koja govori o politici. Ta pjesma je zanimljiva jer je stara 11 godina i sve o čemu se priča u pjesmi, možemo primijeniti i danas. Politika se nije promijenila, sve je isto.

Remi
Foto: Tamara Hodak/LikaClubbing

Na pitanje iz publike: Zašto se ne bavi jazzom jer ima odličan vokal za to?, odgovorila je da se s 50 godina vidi na bini s bocom Jack Danielsa kako pjeva jazz izvedbe. Iz toga zaključujemo da Remi i Elemental imaju velike planove i da će nas još uvijek imaju čime iznenaditi.

Književna večer završila je live izvedbama novih, još neobjavljenih pjesama uz pratnju gitare koju je svirao Erol, jedan od članova grupe.

Snimke još ne smijemo objaviti jer je Remi otvorila svoju diskografsku kuću koja će te pjesme izdati. Svi vi koji ste propustili druženje u Booksi, strpite se prije nego vam pokažemo dio atmosfere.

Publika: “Remi, koji je lijek za pesimizam?”
Remi: “Puno alkohola i lakih droga.”

Ne propustite sljedeće druženje.

Foto: Tamara Hodak/LikaClubbing

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close