Kolumne

Društveni standardi često zvuče kao vic

Društvo ne funkcionira pojednostavljeno i svašta nije onako kako je negdje pretpostavljeno da treba biti. Ako želiš biti društveno prihvaćen svaki dio sebe moraš prilagoditi masi. Jedinke su danas čudaci, freakovi i outsideri. Svaka osoba koja se želi društvu predstaviti sa svojim prirodnostima često ne nailazi na prihvaćanje.


Svaka nepodudarnost s društvenim standardima i normama odbacuje se i deklarira kao neprihvatljiva. Normalno je biti jednak i pripadnik mase. Normalno je ne isticati se i ne imati drugačiji stav. Različitost se bazira na nekoliko stvari, katkada i samo fizičke prirode. Često postoje i one stvari koje su predodređene isključivo muškarcu ili ženi. U nastavku donosimo situacije kada ljudi različitih težnji nailaze na prepreke. Situacije su smiješne, ali istinite ?

Izgled

Izgledati drugačije nije dobro, jer onda nemaš stila, ne pratiš trendove i privlačiš pažnju i to namjerno. Društvo ti poručuje da izgledati drugačije nije pogodno, jer moraš izgledati kao svi. Moraš biti kao svi. Budi svi, nemoj biti ti. Ako budeš svoj, neće te voljeti, a tvoja ljudska priroda želi da budeš voljen. Apsurdno, zar ne ?

Interesi

Oko ovog se vode mnogobrojne polemike. Iskazujući svoje interese masi nailaziš na podsmijehe. Događaju se iz mnogobrojnih razloga, zbog stereotipnih zanimanja ili te jednostavno zanima ono što nikog ne zanima. Ako si muško nipošto nemoj imati želju biti frizer ili htjeti dizajnirati. Pobrat ćeš mnogobrojne epitete i neće ti se svidjeti. Budi automehaničar ili limar. To su muška zanimanja, jer frizerstvo je za curice. Djevojke, ne dirajte se u računala. Nemojte htjeti biti automehaničari, jer ni vozačku ne trebate imat. Eventualno dozvolu za kuhinju. Vi to ne znate i mjesto vam je u kuhinji. Ili vojska ? Ma, tko je vidio vidjeti djevojku vojnika. Ne prihvaćamo. Društveni standardi vam nalažu da ako se želite poslovno ostvariti kuhajte, njegujte muža i usisavajte.

Ponašanje

Kakva glupa stvar ? Zar ne ? Pa, gledajte. Muškarci se ne grle. Muškarci se ne slikaju s muškarcima. Selfie nikako ! To rade samo cure. Muškarci ne pomažu supruzi u kućanskim poslovima, jer supruga to mora sama. To negdje piše, ali ne znamo gdje i nikada nećemo znati. Nikako ne sudjelujte u kuhanju ili pranju veša. Vi ste muškarci. Morate gledati tekmu i pit pivo s nogama na fotelji. I smijete psovati, za razliku od vaše žene. Ona ne smije. Smije vam samo ugađati. Ne znamo plešu li muškarci ? Prije ne, na svadbama recimo samo sjede. Ako plešeš onda valjda nisi muško. Samo žene plešu. Ako žena ne pleše, onda ima curu i njena cura pleše ?

Predrasude, stereotipi i društvena iskrivljenost situacije iz teksta stavlja u društveni kontekst danas. Biti svoj danas je relativno teško i možemo reći da samo najjači opstaju. Treba nam dostatna količina vjere u sebe kako bi na sve pogrdne komentare na našu različitost odmahnuli rukom. Potrebna nam je želja da se ostvarimo prkoseći društvenim normama. Prije toga moramo osvijestiti sebe i znati da možemo. Biti svoj najveća je vrijednost, stoga ustrajte u tome i opstanite unatoč društvenim pritiscima.

 

Foto: ohmy.disney.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close